Política

Biden anuncia 100 milions de dòlars d’ajuda a hospitals palestins

“Palestins i israelians mereixen les mateixes mesures de llibertat, seguretat, prosperitat i dignitat, i l’accés a atenció mèdica quan la necessitin”, ha assegurat el president nord-americà

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat avui el lliurament de 100 milions de dòlars per a la xarxa d’hospitals palestins, en la visita al centre sanitari Augusta Victoria a Jerusalem Est ocupat, on ha destacat el compromís dels EUA de continuar cooperant amb el lideratge palestí. “Avui em plau anunciar que els Estats Units aportaran 100 milions de dòlars addicionals per recolzar aquests hospitals i el seu personal, que treballen per al poble palestí”, ha dit Biden en un emotiu discurs on ha fet diverses referències a la seva pròpia història familiar i el seu passat com a pacient.

Segons ha concretat, el paquet d’ajudes anunciat incorpora “un compromís de diversos anys de recursos i experiències”.“Esperem que aquests 100 milions de dòlars generin grans contribucions d’altres països, enfocant-se a la salut del poble palestí perquè segueixin tenint accés a la millor atenció disponible”, ha afegit Biden, en la que ha estat la primera visita d’un president dels EUA a Jerusalem Est, més enllà de la Ciutat Vella. En arribar a l’hospital, el comboi de Biden ha passat per davant de desenes de manifestants palestins amb banderes i pancartes amb lemes com “les vides palestines importen”.

Alguns hi han acudit amb cartells amb la imatge de la periodista palestinoamericana Shireen Abu Akleh, morta durant una batuda israeliana a la Cisjordània ocupada i per la qual els palestins exigeixen justícia i una profunda investigació nord-americana.

Biden ha arribat a l’hospital acompanyat per membres de la seva delegació i sense autoritats israelianes, cosa que segons mitjans locals ha causat certa polèmica. Això s’emmarca en la disputa per la sobirania sobre Jerusalem Est, ocupat per Israel des del 1967, i que els palestins reclamen com a capital del seu futur Estat.

Després del seu pas per l’Augusta Victòria, Biden es dirigeix cap a la ciutat cisjordana de Betlem, on es reunirà amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmmud Abbas.

En els últims mesos, el descontentament cap a Biden ha augmentat dins de l’ANP, que el critica per no haver reobert el consolat nord-americà per a assumptes palestins a Jerusalem que va tancar el seu predecessor, Donald Trump (2017-2021). També li atribueixen no haver pres mesures més contundents contra l’expansió colonial israeliana en territori ocupat, a la qual Biden s’havia oposat formalment.

En el discurs a l’hospital, el president ha dit que el seu govern segueix disposat “a continuar treballant amb els líders palestins”, així com amb el govern d’Israel i altres socis internacionals “per garantir que la xarxa d’hospitals de Jerusalem Est es mantingui sostenible “ i “pugui brindar atenció d’alta qualitat”.“Palestins i israelians mereixen les mateixes mesures de llibertat, seguretat, prosperitat i dignitat, i l’accés a atenció mèdica quan la necessitin és essencial per a una vida digna per a tothom”, va assegurar el mandatari.

Després de la trobada amb Abbas, Biden finalitzarà la visita oficial a Israel i territori palestí que va iniciar aquest dimecres passat, i volarà cap a Aràbia Saudita per seguir la seva visita al Pròxim Orient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona