Política

Polònia també rebutja la proposta de Brussel·les per reduir el consum de gas

Varsòvia s’afegeix a l’Estat espanyol, Portugal i Grècia en l’oposició a la mesura de la CE

Madrid s’ofereix dur al màxim les interconnexions amb la resta d’Europa

Al rebuig de l’Estat espanyol, Portugal i Grècia al pla proposat per Brussel·les per reduir el consum de gas a la UE un 15%, s’hi va sumar ahir Polònia, mentre que França i Alemanya van donar-hi el seu suport. Segons Varsòvia, aquesta mesura és “selectiva” i exigeix “sacrificis i solidaritat” en unes àrees i no en d’altres” que afecten especialment Polònia, com ara el control d’emissions de gasos per frenar l’efecte hivernacle, un tema que preocupa Varsòvia per la seva dependència energètica del carbó.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va assegurar recentment que Polònia no només té les seves reserves de gas “al 78% de la seva capacitat, davant el 30% de mitjana dels altres països de la Unió Europea, sinó que aquests dipòsits s’emplenaran fins al 100%”.

Polònia s’enfronta, per contra, a la possibilitat de patir escassetat de carbó aquest hivern, un combustible del qual obté el 70% de la seva electricitat i que escalfa el 35% de les llars poloneses, però els efectes contaminants del qual qüestionen el compliment de les exigències europees de neteja energètica.

L’Estat espanyol va ser el primer estat membre de la UE a rebutjar el pla. Precisament el govern liderat per Pedro Sánchez plantejarà a la Unió Europea incrementar l’exportació de gas des de la península Ibèrica per no haver de retallar-ne el consum un 15%.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va rebutjar el pla europeu per afrontar possibles talls de Rússia i proposarà, per evitar que l’Estat espanyol hagi d’aplicar la reducció, actuar sobre l’oferta en lloc de sobre la demanda. Fonts del Ministeri de Transició Ecològica expliquen que la proposta de solidaritat de l’executiu espanyol és incrementar l’exportació de gas a la resta d’estats membres, i per fer-ho reivindica les seves infraestructures.

En aquest sentit, Brussel·les va destacar ahir la importància de les interconnexions de gas entre l’Estat espanyol i la resta de la Unió Europea.

Alemanya rescata Uniper

El govern alemany va anunciar ahir el rescat de la companyia de gas Uniper, el principal client estranger de la russa Gazprom i primer subministrador de gas a llars i empreses a Alemanya, per problemes de liquidesa causats per la retallada del subministrament des de Rússia, en un context d’incertesa sobre el futur del proveïment. El canceller Olaf Scholz va interrompre les vacances per avançar la decisió en una roda de premsa a Berlín, en la qual va assegurar que el seu govern no deixarà que cap ciutadà ni empresa s’enfronti pel seu compte a les dificultats relacionades amb el subministrament energètic. “You’ll never walk alone” (“Mai caminaràs sol”), va dir el canceller, que va destacar la seva intenció de fer “tot el que sigui necessari“ per fer un esforç col·lectiu i que ningú quedi desemparat. Com a part de les mesures d’estabilització per Uniper, l’estat alemany adquirirà el 30% de les accions de la companyia, filial de la finlandesa Fortum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona