Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Espanya accepta reduir el consum de gas un 7% si la UE obliga a fer-ho

L’Estat ha fet valer la seva condició de país regasificador i exportador de gas per rebaixar la proposta europea del 15%

Espanya ha acceptat reduir el consum del gas entre un 7% i un 8% en cas s’activi ‘l’alerta a la Unió’, l’escenari que obligaria els diferents estats membres a rebaixar la demanda en un 15%.

L’Estat ha fet valer així la seva condició de país regasificador i exportador de gas per rebaixar la proposta de la Comissió, que inicialment contemplava una retallada del 15%.

La mesura, que busca preparar els països de la UE per possibles disrupcions en el subministrament durant l’hivern, contempla excepcions per a aquells estats que puguin demostrar que la seva capacitat exportadora a través de gasoductes de terminals de gas natural liquat es pot utilitzar per redirigir el consum de gas a altres estats membres, cas en què es troba Espanya.

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha celebrat l’acord, tot assegurant que l’Estat continuarà fent esforços per adaptar-se a les demandes de la Comissió.

Per reduir el seu consum, Espanya confia en l’estalvi a les llars i les administracions públiques i pactar mesures de contingència amb la indústria. Per ara, l’Administració General de l’Estat ja ha adoptat un pla al respecte i ha enviat una carta a comunitats autònomes i administracions locals perquè s’hi sumin. La ministra ha subratllat que és molt difícil que Espanya “pugui arribar a tenir cap mena de problema de subministrament”. Tot i això, Ribera ha apel·lat a la responsabilitat dels consumidors.

Per altra banda, Ribera ha indicat que l’Estat està treballant en un programa de reducció voluntària “al qual s’haurà de fer seguiment i que es podrà activar en cas de necessitat mesures més complexes i obligatòries per tots”.

Ribera també ha subratllat en roda de premsa que veu complicat que Europa pugui reduir el seu consum de gas en 45.000 milions de metres cúbics, tal com calculava la comissió preparant-se pel pitjor dels escenaris, i xifra l’estalvi en 30.000 milions de metres cúbics.

La ministra ha assegurat que, en el pla d’estalvi i contingència que prepara el govern, l’objectiu més important és no haver d’introduir cap mesura de limitació o racionament obligatori. Per això, aposten per mesures d’eficiència energètica, tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial.

Des del sector industrial han proposat al govern espanyol mesures com recuperar “mercats de flexibilitat” perquè es pugui alterar el volum consumit de gas en un moment determinat sense que es penalitzi en contractes estables o també la compra conjunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona