Política

El govern dels EUA investiga els esforços de Trump per canviar el resultat electoral

Segons The New York Times, la majoria dels aliats que van preparar l’estratègia d’electors falsos van ser advocats

L’expresident ha deixat la porta oberta a la possibilitat de tornar-se a presentar a les presidencials

El govern dels Estats Units investiga l’expresident del país Donald Trump (2017-2021) com a part de les seves indagacions sobre els esforços per canviar il·legítimament el resultat electoral dels comicis presidencials del 2020, segons publica aquest el diari The Washington Post.

Segons aquest diari, que va citar quatre fonts coneixedores de la investigació, el Departament de Justícia dels EUA està preguntant sota jurament als testimonis sobre converses mantingudes amb Trump, els seus advocats i altres dels seus col·laboradors més propers entre el desembre del 2020 i gener del 2021.

Els investigadors estan intentant aconseguir detalls sobre la pressió que l’exmandatari va exercir sobre el llavors vicepresident, Mike Pence, i les instruccions que va donar als seus advocats i assessors sobre els anomenats “electors falsos”.

Aquest mateix dimarts es va conèixer que aliats de Trump van parlar obertament entre ells de preparar “electors falsos” que fingissin haver estat elegits per les urnes per donar la victòria al Congrés al polític conservador el 6 de gener de 2021, quan es va produir la presa del Capitoli, en lloc del president electe, Joe Biden.

Segons va publicar el diari The New York Times, que va citar correus electrònics obtinguts pel comitè de la Cambra de Representants dels EUA que investiga els fets en aquesta jornada, la majoria dels aliats de Trump que van preparar l’estratègia d’electors falsos van ser advocats. “Enviaríem a electors falsos al (llavors vicepresident, Mike) Pence perquè algú al Congrés pugui fer una objecció quan es comencin a comptar els vots i exigeixi que s’expliquin els dels falsos”, va escriure en un dels correus Jack Wilenchik, un advocat de Phoneix (Arizona), estat que va guanyar Biden.

L’estratègia consistia a enviar voluntaris simpatitzants del llavors president al Congrés el dia 6 de gener perquè es fessin passar per electors, és a dir, representants que arribaven a la capital dels EUA amb el mandat de les urnes dels seus estats respectius a favor de Trump.

Un cop al Congrés, els congressistes aliats de Trump, presumiblement republicans, lluitarien perquè els seus vots fossin comptats, donant així la victòria al polític conservador en lloc de Biden, que havia estat legítimament elegit a les urnes.

Més endavant, als correus electrònics els advocats deixen de referir-se a aquests voluntaris com a “electors falsos” i comencen a anomenar-los “electors alternatius”.

El 6 de gener del 2021, una torba de milers de seguidors de Trump va assaltar el Capitoli dels EUA mentre s’estava produint al seu interior el procés per certificar els resultats electorals del novembre de l’any anterior, que van portar a la presidència a Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA