Política

El govern envia al COE el nou projecte en solitari dels Jocs

Reubica a la Val d’Aran les disciplines de neu que anaven a Aragó, i a l’àrea metropolitana les de gel, inclòs el cúrling a Gavà

No convocarà la consulta fins que el comitè estatal defineixi què fa ara

Donat per impos­si­ble un acord amb Aragó, Cata­lu­nya ja torna a tenir un pro­jecte propi –amb les excep­ci­ons cone­gu­des dels esports de llis­ca­ment i els salts– per aspi­rar a orga­nit­zar uns Jocs Olímpics d’hivern, sigui el 2030 o el 2034. El govern va enviar ahir, just després que l’avalés la taula ter­ri­to­rial –for­mada pels repre­sen­tants dels muni­ci­pis, comar­ques i dipu­ta­ci­ons afec­ta­des, a més ahir dels pre­si­dents de les fede­ra­ci­ons cata­lana i esta­tal d’esports d’hivern–, la nova pro­posta que ha adap­tat com a can­di­da­tura en soli­tari al Comitè Olímpic Espa­nyol (COE), que és l’únic que té potes­tat per pre­sen­tar-la a un COI que ja va ava­lar al seu dia les ins­tal·laci­ons cata­la­nes. “Volem demos­trar que estem pre­pa­rats, hem par­lat amb molts agents i molts actors, i podem anar sols”, expo­sava la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, que des­ta­cava el suport gai­rebé unànime de les auto­ri­tats del Piri­neu.

El govern, això sí, no es plan­teja encara res­ca­tar la con­sulta a les comar­ques impli­ca­des –que havia de fer el 24 de juliol i que va haver d’atu­rar quan va des­car­ri­lar la can­di­da­tura con­junta amb Aragó– fins que el mateix COE, que té ara la pilota a la seva teu­lada, es pro­nunciï sobre què farà, ja que es va donar un temps de reflexió i es va obrir a rebre diver­ses pro­pos­tes, com la que també han anun­ciat els ara­go­ne­sos, abans de repren­dre el procés. El COE ja pensa en el 2034, però el govern no perd l’espe­rança que pugui aspi­rar encara als del 2030 perquè “no es pot per­dre l’opor­tu­ni­tat”. “Hem vol­gut mos­trar que tenim una pro­posta sòlida, robusta i pre­pa­rada, i a par­tir d’aquí els ter­mi­nis no els con­trola Cata­lu­nya sinó els comitès olímpics”, insis­tia Vilagrà, que adme­tia, això sí: “Ara s’estan valo­rant les del 2030, i nosal­tres no som a la gra­e­lla de sor­tida.”

El nou docu­ment tècnic par­teix dels infor­mes que ja s’havien ela­bo­rat en l’ante­rior legis­la­tura, i bàsica­ment reu­bica al Piri­neu català i al vol­tant de Bar­ce­lona les pro­ves que s’havien pre­vist a Aragó. L’esquí de fons i el biatló, així, estan pre­vis­tos ara a Baqueira-Beret, per sota dels 1.800 metres d’altura tal com marca el COI, amb la qual cosa es des­carta l’altra opció que també s’havia plan­te­jat, d’habi­li­tar un cir­cuit a La Molina. La mateixa estació ara­nesa recu­pera les pro­ves d’esquí acrobàtic que en l’última pro­posta se cedien a Aragó, men­tre que una de les moda­li­tats de snow­bo­ard, l’eslàlom gegant, passa ara de la Val d’Aran a una nova estació del Pallars Sobirà, Espot. La Molina i Mase­lla man­te­nen les pro­ves d’esquí alpí, i Boí Taüll les d’esquí de mun­ta­nya.

Pel que fa als esports de gel, la majo­ria dels quals es pre­ve­ien a Sara­gossa, es con­cen­tren ara a l’àrea metro­po­li­tana. El pati­natge artístic i el de velo­ci­tat en pista curta es farien al Palau Sant Jordi, men­tre que el pavelló Olímpic de Bada­lona i el nou Palau Blau­grana es repar­ti­rien l’hoquei sobre gel. El pati­natge de velo­ci­tat en pista llarga es con­di­ci­o­na­ria en unes ins­tal·laci­ons pro­vi­si­o­nals en un dels pave­llons de la Fira a Montjuïc, men­tre que el cúrling es faria en un nou cen­tre d’alt ren­di­ment d’esports de gel pro­jec­tat a Gavà, i que els res­pon­sa­bles asse­gu­ra­ven ahir que està pre­vist tirar enda­vant inde­pen­dent­ment de si hi ha Jocs o no.

Cata­lu­nya no dis­posa d’infra­es­truc­tu­res ni tra­dició per als salts i els esports de llis­ca­ment, que ja en l’ante­rior pro­jecte es duien a altres estats. La pro­posta con­ti­nua sent que es facin en esta­ci­ons alpi­nes i/o les de Sara­jevo, on es van dis­pu­tar els Jocs del 1984, si bé l’última paraula, arri­bat el cas, serà del COE i els acords que tin­gui amb altres estats.

Allotjament i infraestructures, igual

El govern calcula que amb els allotjaments que ja hi ha ara al voltant de les seus previstes n’hi ha prou per absorbir els 2.940 atletes i el seu entorn que participarien en els Jocs, en un estudi que inclou l’estructura hotelera d’Andorra, si bé Vilagrà deixava clar que “no es preveu“ que s’hi organitzi cap competició. El projecte manté les millores en infraestructures de transport i mobilitat que ja es preveien en l’anterior, com ara el desdoblament de l’R3 de Rodalies fins a Vic o la millora de l’N-230 i l’N-260, carreteres de l’Estat. El govern va mantenir el compromís, tant si hi ha Jocs com si no, de millorar la C-16, la C-28 i el port de Comiols, i va reiterar l’aposta pel pla estratègic per al desenvolupament del Pirineu, sense el qual “no tindrien sentit els Jocs”, deia Vilagrà, que també va prendre nota de la petició d’impulsar-hi programes d’alt rendiment d’esports d’hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.