Política

taiwan

Gran desplegament militar a l’estret de Taiwan per la visita de Pelosi

La presidenta del Congrés dels Estats Units arriba finalment a Taiwan

La possible visita a Taiwan aquest dimarts de la presidenta del Congrés dels EUA, Nancy Pelosi, que seria la primera d’aquest tipus des de 1997, havia disparat el desplegament militar en l’estret de Formosa, una situació que la premsa xinesa compara amb la Crisi dels Míssils a Cuba.

“Aquesta és la versió de l’Estret de Taiwan (també dit de Formosa) de la Crisi dels Míssils a Cuba. Els Estats Units és el provocador. El món està observant si Pelosi premerà el gallet amb les seves pròpies mans”, advertia el diari Global Times, instrument de propaganda del règim xinès, en un comentari publicat en Twitter aquest dimarts.

Per al mitjà xinès, la possible arribada de Pelosi es podia equiparar al conflicte diplomàtic entre els EUA, Cuba i la Unió Soviètica d’octubre de 1962, un dels màxims moments de tensió de la Guerra Freda.

Segons mitjans taiwanesos, Pelosi podria aterrar en l’aeroport de Songshan, a Taipei, la nit del dimarts, al voltant de les 22.20 hora local (14.20 GMT), a bord d’un avió de les forces aèries dels Estats Units (SPAR19), la qual cosa no ha estat confirmat oficialment.

En una mostra de força, Pequín, que reclama la sobirania de Taiwan i no descarta envair l’illa, ha enviat un vaixell destructor de l’exèrcit xinès a uns 80 quilòmetres de les costes de l’illa de Lanyu, al sud-est de Taiwan, segons l’agència de notícies illenca, CNA.

El destructor, detectat el matí del dimarts, té un radi de vigilància de 380 quilòmetres a nivell de la mar i de fins a 560 quilòmetres si monitora l’espai aeri al seu voltant.

Mentrestant, els dos portaavions de l’Armada xinesa es troben fora de les seves bases i fa hores que naveguen davant l’arribada de l’alta responsable dels EUA, que mantenen una posició ambigua sobre si defensarien a Taiwan en cas de ser atacat per la Xina, un dels majors esculls de la relació Pequín-Washington.

Al seu torn, l’Administració de Seguretat Marítima de la Xina havia anunciat el tancament d’àrees marítimes per maniobres militars en la mar de la Xina Meridional i en la mar de Bohai (nord), que en conjunt es prolongaran fins al 6 d’agost.

Un desplegament militar en línia amb l’advertiment de la Xina que respondrà amb “contundència” a la possible visita de Pelosi, que posaria a prova les tibants relacions entre les primeres economies mundials després que els seus presidents, Joe Biden i Xi Jinping, tractessin de llimar asprors en una videotrucada la setmana passada.

Per part seva, l’exèrcit de Taiwan –de qui els EUA és el principal subministrador d’armes– ha elevat el seu estat d’alerta i l’Exèrcit ha incrementat la seva preparació de combat, segons l’agència CNA.

Així mateix, quatre vaixells de guerra dels Estats Units, incloent-hi el portaavions USS Ronald Reagan, es troben posicionats en aigües a l’est de Taiwan, segons publica avui el diari hongkonés South la Xina Morning Post.

La controvertida visita de Pelosi, que no havia estat confirmada per la seva delegació ni per la Casa Blanca, ha elevat la tensió entre la Xina i els EUA, que ja travessaven un dels pitjors períodes de les seves relacions en dècades, i el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, ha condemnat avui la “deplorable traïció” de Washington.

“El principi d’‘una sola Xina’ és un consens de la comunitat internacional” i la “base política de les relacions de la Xina amb altres països”, ha remarcat el canceller, qui ha recordat que es tracta d’una “línia vermella” per al gegant asiàtic.

La Xina reclama la sobirania sobre l’illa i considera a Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allí en 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

Els Estats Units no mantenen relacions oficials amb Taiwan, condició sine qua non de la Xina per a establir-les amb tercers, però és el principal subministrador d’armes d’aquest país i seria el seu major aliat en cas de conflicte bèl·lic amb el gegant asiàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.