Política

Fi a la “revolta” dels dilluns

La plataforma Girona Vota posarà punt final a les concentracions setmanals a la plaça del Vi el 19 de setembre

Es mantindrà activa i preveu una celebració gironina de l’Onze de Setembre i dels cinc anys de l’1-O

“Vol dir tancar el dol i començar una nova etapa amb el mateix objectiu: la independència del nostre país.” El president d’Òmnium Gironès, Sergi Font, una de les veus visibles que formen part de la plataforma unitària Girona Vota, que aglutina la Taula d’Entitats i Partits per la Independència, va explicar així la decisió que s’ha pres després de més de 250 dilluns convocats a la plaça del Vi de Girona per exigir la llibertat dels presos, el retorn a casa dels exiliats i exiliades i la fi de la repressió, una frase que ha esdevingut un mantra des que el 16 d’octubre del 2017, arran de la detenció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i de manera espontània, un grup de ciutadans es va concentrar davant l’ajuntament de Girona per manifestar el seu rebuig a la repressió de l’Estat per l’1-O, que tot just començava.

Fer el pas amb orgull

La mobilització permanent, que va sorgir de manera natural, es va convertir en una litúrgia setmanal, amb símbols i continguts, com ara incloure El cant dels ocells com a himne combatiu al costat d’Els segadors. També ha superat una pandèmia mantenint la “revolta” presencial a través d’un format virtual, durant el confinament. Ara tanca una etapa i els seus responsables han decidit que l’últim dilluns de concentració sigui el 19 de setembre. “Hem decidit fer el pas però acabar-ho amb orgull. Ens volem centrar en l’Onze de Setembre, celebrar-lo a Girona. Volem fer una manifestació unitària i estem pendents de què organitzem a Girona pels cinc anys de l’1-O”, va explicar Sergi Font. En aquest sentit, estan treballant perquè aquest últim dilluns, el 19 de setembre, hi puguin participar el màxim de represaliats possible i que hi hagi “també alguna connexió amb Brussel·les”. Al maig, hi va intervenir per videoconferència el raper Valtònyc. L’estiu passat, el format de la concentració setmanal ja es va repensar un cop els presos ja eren al carrer: Quim Forn, Josep Rull, Carme Forcadell i Dolors Bassa hi han participat. Però la repressió es manté i la plaça ha esdevingut espai públic de reivindicacions i lluites. En aquesta reformulació de la concentració es va optar perquè cada primer dilluns de mes la trobada esdevingués una àgora pública amb un debat temàtic obert en el qual s’ha donat veu a moltes entitats i associacions. És el cas dels sindicats del món de l’ensenyament mobilitzats aquesta primavera o sobre la situació del català.

El lema Amnistia, independència i República Catalana és el que es pot llegir a la pancarta que presideix l’entarimat on aquest dilluns primer d’agost es va donar veu als encausats pel cas 21 raons i a Carla Costa, una de les cares conegudes de l’independentisme gironí, encausada per les mobilitzacions postsentència a Girona i que s’enfronta a dos anys i mig de presó i una responsabilitat civil de 34.152,25 euros. El judici de Carla Costa és el 14 de novembre.

Sergi Font destaca, però, la necessitat de no “normalitzar la repressió” i va mencionar el Catalangate però també la reobertura del judici dels síndics de l’1-O en el cas de l’advocada gironina Marta Alsina. Com a altaveu, en els nou dilluns que queden, Girona Vota se’n vol fer ressò. També vol fer un homenatge a tothom que ha passat per la plaça. “Vol dir tornar a passar per davant, prendre la iniciativa i la proacció i deixar la reacció”, assenyala Font.

Dissidència

La concentració dels dilluns, el fet de sortir al carrer, és una forma de dissidència. I la persistència, la continuïtat en el temps, la perseverança, una manera també de demostrar resiliència. El manifest que els representants de la Taula d’Entitats i Partits per la Independència a Girona van llegir a la plaça el dilluns número 250 destaca el següent en la primera frase: “Transformem les eines per seguir lluitant.” En aquest sentit, el manifest destaca la tasca unitària feta els últims cinc anys per Girona Vota a l’hora de donar resposta immediata als actes repressius i a l’onada venjativa espanyolista, i el suport a tota la gent que patia per haver-se implicat en l’alliberament del país. “Creiem que cal començar una nova etapa, no oblidar el que va ser i preparar el que serà. Mirar enrere per veure el futur. Adaptar-nos a la realitat, llegir els nous reptes de futur, reorientar les forces i estar preparats per a quan toqui”, s’assenyala. El manifest es tanca amb una crida a la unitat: “Girona Vota vetllarà per mantenir la unitat amb tots els agents per estar preparats i forts per a quan calgui.”

LES FRASES DEL MANIFEST

L’expressió més llarga, duradora i constant ha estat els dilluns a la plaça. Hi hem estat i hi heu estat; gràcies infinites

LES DATES

Girona Vota no és més que una eina per a nous embats, accions i respostes; no oblidar el que va ser i preparar el que serà
Cal adaptar-nos a la realitat, llegir els nous reptes de futur, reorientar les forces i estar preparats per a quan toqui
19.09.2022
és l’últim dilluns
de concentració a la plaça del Vi de Girona.
16.10.2017
és el primer dia
que de forma espontània la ciutadania s’hi va aplegar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona