Política

La CUP i els comuns, socis potencials per al pressupost vinent

El govern hi vol prioritzar mesures que mitiguin la inflació entre famílies i empreses

Evita comptar amb el PSC

El president Pere Aragonès va assenyalar ahir els socis d’investidura i els del pressupost d’enguany –és a dir, la CUP i En Comú Podem, forces amb les quals s’han estat “liderant” els grans canvis dels últims anys– com a potencials aliats per negociar els comptes del 2023. “Hi coincidim en la lluita contra les desigualtats, la generació d’oportunitats i la defensa del dret a decidir i la fi de la repressió”, subratllava, tot excloent així de l’equació el PSC. Això sí, tot i que el conseller d’Economia, Jaume Giró, hi ha fet contactes prospectius per presentar el marc macroeconòmic, Aragonès va admetre que no s’ha anat més enllà i que per ara no passa de ser una “voluntat” d’arribar a acords, tot i que la CUP se situa en l’oposició tot just des que l’any passat va rebutjar donar suport als comptes. Segons ell, enguany es treballarà en paral·lel tant amb els agents socials com amb aquests grups per mirar que s’aprovin, cosa que està convençut que passarà.

El president no preveu per al 2023 un escenari de recessió, però sí un ritme de creixement de l’economia inferior a l’actual. Per això, sense entrar en mesures concretes que deixa per a la negociació, avançava que no es tocarà la capacitat impositiva, però que el pressupost donarà resposta a “disrupcions” com la guerra d’Ucraïna, que ha fet disparar la inflació, i que la voluntat és “ser al costat de les famílies i empreses més afectades”. Segons ell, de fet, ja s’estan prenent mesures per mitigar l’augment del cost de la vida, com els ajuts a l’autoconsum energètic presentats dilluns, i no descarta que n’hi hagi més a la tardor, però condiciona gran part de la resposta a poder tenir nous comptes. “Amb el pressupost podrem entrar de manera molt més profunda en la transició energètica i en les línies de suport a famílies amb més vulnerabilitat i als sectors econòmics que poden veure en risc l’activitat empresarial”, subratllava. S’aplicarà, deia, un esquema similar al dels ajuts de la pandèmia: “Com menys tancaments, millor.”

I a la tardor, l’energètica pública

Mesures per mitigar la inflació a banda, Aragonès destacava que l’últim trimestre serà “clau”, perquè “afloraran” alguns dels grans “projectes transformadors” del pla de govern. Així, avançava que a mitjan setembre participarà a Nova York en una cimera internacional de governs compromesos amb el canvi climàtic, i que en aquest marc es vol presentar el projecte d’energètica pública, que “serà realitat” a la tardor. També a principis de setembre es rubricarà el Pacte Nacional per la Indústria, que s’ha tancat en les últimes setmanes, i s’iniciarà la gratuïtat d’I2, un “pas històric” per avançar cap a la gratuïtat total dels 0 als 3 anys. En el camp educatiu, Aragonès també confia a arribar a un acord abans amb els sindicats, que han convocat vaga en vista de l’avançament de l’inici de curs al 5 de setembre. El president també citava entre els grans projectes de futur el hub digital i audiovisual que el govern impulsa a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, que ahir es va encarregar que coliderin Vicepresidència i Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA