Política

Vergés insta Junts a assumir les funcions de la presidència del Parlament

La vicepresidenta primera considera que s’ha de complir l’acord de govern, que estableix que la presidència de la cambra catalana correspon a Junts

La vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, ara en funcions de presidenta després de la suspensió de Laura Borràs, ha emplaçat aquest dijous a JxCat a suggerir una fórmula per tornar a assumir les funcions de la presidència de la cambra catalana, una possibilitat que des de Junts de moment es mostren poc inclinats a fer.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Vergés ha explicat que ara com ara ha assumit ella mateixa, com a vicepresidenta primera, aquestes funcions “amb tota la responsabilitat”, però ha recalcat que “a partir de setembre” la seva voluntat és “intentar complir els acords” de legislatura aconseguits el 2021, que estableixen que la presidència de la cambra catalana correspon a Junts. “Estem disposats a tot. Ho facilitarem tot per complir aquest acord”, ha afegit.

Segons Vergés, es tracta d’una situació “no volguda per ningú” i ha lamentat que la segona institució del país estigui en aquesta situació” d’interinitat, en la qual Borràs reté el càrrec de presidenta -per la qual cosa no és possible nomenar un substitut . Però ha conclòs que, a partir del setembre, s’han de complir els acords: “És el que toca, el que està acordat i el que hauria de ser”.

Borràs va ser suspesa del carrec després que la Mesa del Parlament apliqués l’article 25.4 del reglament, que preveu la suspenció d’un diputat si li obren judici oral per corrupció.

Borràs va ser suspesa el 28 de juliol després que el TSJC li obrís judici oral per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Un fet que ha deixat el Parlament en una situació inèdita. Tal com va publicar el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) divendres passat, la vicepresidenta primera la substitueix “amb els mateixos drets i deures”. Però Vergés vol que aquesta situació no s’allargui en el temps i que al setembre s’arribi a un acord amb Junts per tornar a l’equilibri que estableix l’acord de govern: la presidència de la Generalitat correspon a ERC i la presidència del Parlament, a Junts.

El mateix dia de la suspensió de Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar que el seu partit no proposarà cap persona per substituir Borràs a la presidència del Parlament. Ara però, caldrà veure si, encara que no es voti una nova persona com a presidenta de la cambra, s’arriba a un acord per refer la correlació de forces a la Mesa del Parlament. En la situació actual l’òrgan de govern de la cambra catalana té sis membres: 2 d’ERC, 2 del PSC, 1 de Junts i 1 de la CUP.

El vot delegat de Puig

Preguntada pel vot delegat de Lluís Puig, anul·lat pel Tribunal Constitucional, Vergés ha defensat que s’han de fer les “reformes necessàries” al reglament del Parlament perquè es puguin garantir els drets del diputat de Junts a partir d’ara. Segons ha recordat, la via de la reforma del reglament és la proposta que ha fet el grup parlamentari d’ERC.

De moment, la fórmula que van acordar els membres independentistes de la Mesa, sota la presidència de Borràs, és que la presidenta comptabilitzi verbalment el vot de Puig però no aparegui al panell electrònic per no comprometre els funcionaris. Ara s’està pendent de les actes dels plens del juliol per veure com reflecteixen aquesta fórmula que Borràs va utilitzar en els dos plens del juliol: el del 6 i 7 de juliol i el del 20 i 21 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA