Política

Reguant: “La CUP no ha estat mai el soci preferent del govern”

La portaveu parlamentària anticapitalista considera que els socis efectius de l’executiu són els Comuns i el PSC,

Retreu els incompliments de l’acord d’investidura i avisa que no comptin amb els seus vots per a uns pressupostos continuistes

La portaveu de la CUP en el Parlament, Eulàlia Reguant, considera que la seva formació “mai no ha estat el soci preferent” del Govern, ja que els “socis efectius” de l’executiu català són en realitat els Comuns i el PSC, per la qual cosa ha refredat la possibilitat de pactar els pressupostos de la Generalitat de 2023.

En una entrevista amb Efe, Reguant ha llançat així un advertiment al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que dimarts passat va anunciar que buscarà el suport de la CUP i els Comuns als propers pressupostos catalans.

Segons Reguant, “més enllà de les paraules que utilitzen” ERC i JxCat, “a l’hora de la veritat, la CUP mai no ha estat el soci preferent” del Govern, perquè l’executiu que presideix Aragonès “sempre ha triat el PSC o els Comuns” com a “socis efectius” per aprovar projectes clau de la legislatura.

El que demana la CUP al Govern per negociar els pressupostos és que aparqui la “agenda” de la patronal Foment del Treball, que “abandoni macroprojectes que no porten enlloc” i “reprodueixen les polítiques sociovergents realitzades en els últims quaranta anys”, que s’oposi a la “agenda del retrobament” que abandera el govern de Pedro Sánchez i que resolgui qüestions com els desnonaments.

També reclama al Govern d’ERC i JxCat que aposti per l’atenció primària en la sanitat pública i afronti el conflicte amb el sector educatiu a Catalunya.

“Si el Govern no aborda res d’això i continua com fins ara, llavors això voldrà dir que ja ha triat quins són els seus socis efectius, i que són els de sempre, no la CUP”, ha raonat.

Sobre l’acord d’investidura entre ERC i CUP, ha denunciat que el Govern “ha anat pel camí contrari” del que deia el pacte, en no “afrontar les emergències” de Catalunya sense estar pendent del “que digui el Tribunal Constitucional, que defensa els interessos de les elits, els oligopolis i l’Ibex-35”.

El Govern “ha optat per atenuar el conflicte, fer-lo desaparèixer, amagar-lo sota el llit, i això provoca que res no canviï en aquest país i que es continuin fent les mateixes polítiques”, ha lamentat.

“Per a uns pressupostos continuistes, que no comptin amb nosaltres”

Reguant no veu “res sorprenent l’intercanvi de cromos” del Govern –especialment d’ERC– amb En Comú Podem, però “la pregunta, més que amb qui vol negociar els pressupostos, és quines propostes planteja per fer front a la crisi”.

Sobre la proposta de JxCat d’eliminar l’Impost de Successions, ha alertat que “modificar tributs per acabar beneficiant les elits és una pràctica molt normal dels partits de dretes” i ha recordat que el que vol la CUP és que els impostos “siguin molt més redistributius, perquè paguin més els qui més tenen”.

“Estem a l’espera que el Govern expliqui les seves prioritats, i si aquestes comporten uns pressupostos continuistes respecte als de 2022 i volen seguir en la mateixa línia, que no comptin amb nosaltres”, ha advertit.

Per a Reguant, “és impossible” que uns pressupostos continuistes “puguin comptar amb el suport de la CUP, perquè reproduirien les polítiques que han portat a la situació actual”.

Incompliment de compromisos

Sobre el grau de compliment de compromisos anteriors, ha denunciat que, en lloc d’internalitzar el telèfon sanitari del 061, “el Govern va tornar el passat mes de juliol a licitar la gestió externalitzada per altres quatre anys”. La CUP se sent “utilitzada” quan Aragonès assegura que buscarà el seu suport als pressupostos: això és, a parer seu, “mera retòrica”, ja que “a l’hora de la veritat busca altres socis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona