Política

Estats Units

La cursa de les eleccions de mig mandat

Trump fa trontollar l’escenari polític

L’escorcoll de la mansió de l’expresident mobilitza la dreta, però les conseqüències inquieten els republicans

Els demòcrates esperen rendibilitzar les lleis de Biden i la indignació pels atacs als drets reproductius

La vida política nord-americana s’encaminava cap a les eleccions de mig mandat del novembre (en què s’han de renovar la Cambra de Representants i un terç del Senat) en un escenari més o menys previsible: la tradicional pèrdua de força al Congrés del partit del president, en aquest cas Joe Biden, i les incògnites sobre com s’ho manegaria el govern per tirar endavant els projectes amb un legislatiu més oposat a les seves polítiques.

L’escorcoll de l’FBI de la residència de l’expresident Donald Trump a Mar-a-Lago (Florida), un fet excepcional, ha fet esclatar totes les previsions. Trump ha aprofitat el fet per atiar, encara més, el fantasma de la “cacera de bruixes” de l’esquerra mediàtica i política contra ell, una estratègia de provada eficàcia per mobilitzar les bases trumpistes. L’aparell del Partit Republicà, resignat a acceptar que, a hores d’ara, no hi ha cap alternativa potent a la figura de l’expresident, li ha fet costat i, en aparença, s’ha recosit la unitat dels conservadors, tocada per l’entestament de Trump de no reconèixer la seva derrota en les eleccions presidencials del 2020, una tossuderia amb les funestes conseqüències de l’assalt al Capitoli.

Però les coses no són tan senzilles en la política nord-americana. Les eleccions legislatives han canviat de guió. Els candidats republicans de cada circumscripció preveien basar la seva campanya a furgar en les conseqüències de la inflació i de l’alça del preu de la benzina com a conseqüència del panorama internacional (manca de materials, guerra d’Ucraïna, etc.). Ara, es tracta, en bona part, d’un plebiscit sobre la figura de Trump.

L’expresident es frega les mans. El discurs victimista i les denúncies de conxorxes no li han anat malament en el passat, però no és gens clar que, aquest cop, li surti bé la jugada. “Depèn molt de com evolucioni aquesta història els propers dies i setmanes. Si es demostra que Trump va robar material classificat sobre armes nuclears, serà molt difícil per als republicans utilitzar l’escorcoll de l’FBI com a eina per mobilitzar els votants”, assenyala a El Punt Avui Alan Schroeder, analista polític i expert en debats electorals de la Universitat del Nord-est, de Boston. “Els candidats republicans estan en una posició difícil: no poden criticar Trump perquè encara és extremament popular entre els votants republicans, però les males notícies que l’acompanyen han fet posar el partit a la defensiva”, hi afegeix Schoeder.

Els demòcrates, mentrestant, han rebut un respir després que les dues cambres del Congrés hagin aprovat la llei de reducció de la inflació, que conté mesures fiscals, socials i mediambientals molt ambicioses. El problema és que –segons Schroeder– “els demòcrates del Congrés i la Casa Blanca no han sabut vendre les seves victòries legislatives, tot i la caiguda del preu de la benzina i les millors perspectives econòmiques”.

Bona part de les esperances del partit de Biden depenen d’un fenomen que ells no han propiciat: la resolució del Tribunal Suprem contra el dret de l’avortament i “els esforços subsegüents dels republicans de restringir els drets reproductius de les dones”, afirma Schroeder, que creu que això pot mobilitzar el vot de les dones progressistes. Tot plegat, ha destarotat l’escenari polític i ha fet “gairebé impossible de predir” el resultat de les properes eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.