tunísia
La justícia tunisiana rebutja l’últim recurs contra els resultats del referèndum
La nova constitució es va aprovar amb el 94,6% dels vots, però amb una abstenció rècord del 70% del cens
La justícia tunisiana ha desestimat aquest dimarts l’únic recurs d’apel·lació presentat pel partit liberal Afek Tounes (Horitzons de Tunísia) contra els resultats preliminars del referèndum del 25 de juliol, en el qual es va aprovar una nova constitució amb el 94,6% dels vots i una abstenció rècord del 70% del cens.
Aquest requeriment ha estat rebutjat pel Tribunal administratiu per segona vegada per “vici de forma”, ha revelat el portaveu de la cambra, Imed Ghabri, a l’agència estatal TAP. Dues setmanes abans el mateix jutjat va impugnar també les apel·lacions presentades per l’associació local ’IWatch’ i el moviment ’El poble vol’.
Els resultats definitius seran anunciats abans del pròxim 29 d’agost, segons el calendari oficial marcat per la Instància Superior Independent per a les Eleccions (ISIE), encarregada de supervisar els comicis des de l’inici de la transició en 2011.
A partir d’aquesta data entrarà en vigor el text constitucional, redactat pel president Kais Said, que instaurarà segons els experts un règim polític “ultrapresidencialista” i sense separació de poders.
L’organiziación ’IWatch’, especialitzada en la lluita contra la corrupció, va presentar una denúncia contra els membres de la instància electoral per “destrucció de documents oficials, modificació del contingut de documents que atenta a tercers i frau d’un funcionari durant l’exercici de les seves funcions”.
Els resultats preliminars publicats un dia després de la consulta van mostrar discrepàncies entre les xifres proporcionades per la central i les seves oficines regionals, amb un major nombre de vots i fins i tot d’electors registrats, en un document oficial que va ser posteriorment eliminat després de corregir la “infiltració d’un error”, la qual cosa va despertar dubtes sobre un possible frau.
Diversos actors de la societat civil desconfien de la “transparència” de la ISIE –la directiva de la qual va ser modificada tres mesos abans pel mandatari– i van reclamar el recompte dels vots sota la supervisió d’una comissió “independent”.
Per part seva, la Instància va defensar que els resultats són “incontestables” i va advertir que prendrà accions legals contra els qui l’acusin de “frau” així com dos dels seus antics membres després que aquests critiquessin públicament la labor de la direcció.