Política

L’ONU adverteix Rússia que cometria un crim de guerra si jutja il·legalment els presoners ucraïnesos d’Azovstal

La portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’organisme, Ravina Shamdasani, ha afirmat que hi ha senyals clars que Moscou està preparant un judici de presoners de guerra

L’ONU ha dit avui que Rússia cometria un crim de guerra si jutja il·legalment i fent escarni públic els presoners ucraïnesos capturats després de la caiguda de la ciutat de Mariúpol. La portaveu de l’Oficina de Drets Humans de l’ONU, Ravina Shamdasani, ha dit que hi ha senyals clars del fet que Rússia i els grups armats que operen sota les seves ordres a Donetsk, província oriental d’Ucraïna, està preparant el judici de presoners de guerra, als quals col·locaria en gàbies que està construint en un edifici públic de Mariúpol.

“Hi ha un vídeo i fotos a la premsa i les xarxes socials de la construcció d’enormes gàbies al recinte de la Filarmònica de Mariúpol i la idea seria col·locar els presoners en aquelles gàbies durant les audiències i això no és acceptable, és un acte d’humiliació”, ha explicat. Shamdasani ha precisat que el dret humanitari internacional “prohibeix la creació de corts amb l’únic propòsit de jutjar presoners de guerra, que priva el processat del seu dret a un procés ordinari i just, i que suposa un crim de guerra”. Sense dubtar-ho, ha assenyalat que “la Federació de Rússia seria la responsable del crim de guerra” en cas que aquests judicis es fessin de la forma en la que es tem.

D’acord a les normes internacionals que estableixen les regles mínimes en temps de guerra, els combatents amb estatus de presoners de guerra tenen immunitat i no poder ser processats per haver participat en hostilitats o en actes de guerra legals comesos durant una conflagració, ni tan sols si aquests actes van contra una llei nacional.

Els presoners en qüestió són els que defensaven Mariúpol i en particular la planta d’acer d’Azovstal, que va caure el passat maig, però es desconeix quants són exactament. L’ONU tampoc té cap informació sobre qui formarà part del tribunal, qui assumirà la defensa (es tem que sigui una defensa fictícia) i quins són els delictes que se’ls imputaran. “Ens preocupa que no es respecte el degut procés”, va afegir la portaveu, El degut procés inclou el dret del processat a escollir la seva defensa i a reunir-s’hi de forma confidencial. Shamdasani ha recordat que en el context de la guerra a Ucraïna hi va haver judicis en els quals es va acusar els presoners de guerra de mercenaris i es van dictar penes de mort, “i ens preocupa que això pugui tornar a succeir”.

Les autoritats designades per Rússia a Mariúpol han qualificat els presoners de guerra ucraïnesos de “terroristes”, “nazis” u “criminals de guerra”, contra el principi elemental de presumpció d’innocència.

L’ONU no ha rebut autorització del govern rus per entrar en els llocs d’internament dels presoners ucraïnesos ni al seu territori ni als territoris d’Ucraïna que controla. Tampoc ha rebut resposta a la seva petició per vetllar pel respecte d’aquests presoners al judici, que tot indica que podria tenir lloc en els propers dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona