Política

La justícia polonesa allarga de nou la presó provisional al periodista Pablo González

El tribunal de Przemysl ha decidir prorrogar l’arrest tres mesos més

El reporter basc fa gairebé mig any que està a presó sense perspectiva de judici

El tribunal regional de Przemysl, al sud-est de Polònia, va decidir ahir prorrogar tres mesos més l’empresonament del periodista basc Pablo González, tot atenent la petició de la fiscalia. “El tribunal ha decidit allargar la detenció de Pablo González”, va dir a l’agència Efe l’advocat del reporter a Polònia, Bartosz Rogala, que hi va afegir que el tribunal va coincidir amb la fiscalia en la majoria de premisses per mantenir en presó el periodista.

El fiscal demanava que González, que es troba detingut des del 28 de febrer passat, continués engarjolat per “una preocupació per un frau de procediment i temor d’ocultació o fugidaa”, així com la possibilitat “d’una pena elevada si és condemnat”.

El periodista basc, que treballa com a freelance per a diversos mitjans de comunicació de l’Estat espanyol, va ser detingut pels serveis secrets polonesos a Przemysl, a la frontera amb Ucraïna, mentre informava sobre l’arribada de refugiats ucraïnesos a Polònia que fugien del conflicte bèl·lic que va esclatar just avui fa mig any. Els serveis secrets de Polònia van dirigir aleshores contra González difuses acusacions d’espionatge a favor de Rússia, sense que n’hagi transcendit cap mena de prova. De fet, el seu advocat, González Boye, atribueix la situació del periodista a “l’absència de proves” “Si les tinguessin, les coneixeríem”, va dir. Inicialment, la justícia va dictar contra González presó provisional per tres mesos. No obstant això, al principi de juny el període es va ampliar de tres mesos. La defensa de González va apel·lar contra aquesta decisió, però el mes passat el Tribunal d’Apel·lació de Rzeszow la va rebutjar i ara la justícia polonesa ha acordat una segona nova pròrroga de tres mesos, sense que hi hagi cap perspectiva de judici.

El periodista va ser dut al penal de Rzeszów i després va ser traslladat al de Radom, on es troba aïllat i pràcticament incomunicat. De fet, la família insisteix que l’única forma que té de comunicar-se amb ells és a través de cartes, però aquestes arriben amb retard. Al final del mes passat, Oihana Goiriena, la parella del periodista, i el seu advocat, Gonzalo Boye, van presentar una petició al Grup de Treball sobre Desaparicions Forçoses o Involuntàries de la Comissió de Drets Humans de l’ONU perquè investigui la detenció “arbitrària” del reporter. Segons Boye, les autoritats poloneses van detenir González exclusivament pel fet que el periodista tenia doble nacionalitat espanyola i russa. La detenció de González ha provocat una onada de solidaritat internacional amb el periodista i les protestes de moltes personalitats i organitzacions de defensa dels drets humans.

El juny passat, l’Associació Pro Drets Humans de l’Estat espanyol va instar el govern espanyol i els organismes de la UE a actuar en defensa dels drets de Pablo González i de la llibertat de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona