Política

Al-Sadr ordena als seus seguidors que es retirin i l’Iraq recupera la calma

Els aldarulls per les protestes dels partidaris del clergue xiïta van causar 35 morts

El president iraquià demana eleccions anticipades amb “consens”

Bagdad i la resta de l’Iraq van recuperar ahir a la tarda la calma després dels aldarulls que es van viure dilluns, en els quals van morir almenys 35 persones, després que l’influent clergue xiïta Muqtada al-Sadr ordenés als seus seguidors retirar-se del centre de la capital. “Si en seixanta minuts no es retiren de l’asseguda davant del Parlament, deixaré de ser part del corrent sadrista”, va amenaçar Al-Sadr, en un discurs de tot just sis minuts a Najaf, la seva ciutat natal, situada al sud de l’Iraq. “Això no és una revolució perquè ha perdut el seu caràcter pacífic”, hi va afegir.

Només uns minuts després, les forces de seguretat iraquianes van anunciar l’aixecament del toc de queda imposat la vigília a tot l’Iraq i en el transcurs de dues hores la calma s’havia restablert a la Zona Verda, l’àrea de Bagdad on es concentren les seus de les principals institucions de l’Estat i epicentre dels disturbis protagonitzats pels seguidors d’Al-Sadr. La majoria dels manifestants sadristes, que dilluns van irrompre durant algunes hores al palau presidencial i al de govern, havien abandonat la resta dels punts de la Zona Verda.

Por de guerra civil

En poques hores es va desactivar, almenys temporalment, una escalada de violència amb repercussions imprevisibles que va fer engegar totes les alarmes per temor de la incertesa i fins i tot de l’inici d’una nova guerra civil.

El detonant dels disturbis va ser l’anunci d’Al-Sadr, un clergue i líder polític populista amb una gran influència en les capes més desfavorides de la població xiïta (la branca de l’islam majoritària a l’Iraq), que es retirava de manera definitiva de la política. El religiós feia diverses setmanes que reclamava la celebració d’eleccions anticipades i tenia els seus seguidors mobilitzats amb una acampada al davant del Parlament després que el seu bloc polític guanyés les eleccions legislatives d’octubre passat, però amb només 73 dels 329 escons del Parlament, la qual cosa li va impedir aconseguir els diputats necessaris per elegir president i formar govern.

L’anunci de dilluns del clergue xiïta, juntament amb la inestabilitat provocada pels mesos de paràlisi institucional, va provocar unes violentes protestes a Bagdad i altres ciutats del sud del país que van continuar durant tota la nit i el matí de dimarts. Hi van morir almenys 35 persones i més de 250 van resultar ferides. Tots els morts es van produir a la capital del país a causa de “trets i actes violents”, segons una font de seguretat. Uns desconeguts van llançar, a més, quatre míssils des d’una zona molt poblada de majoria xiïta de l’est de la ciutat contra un complex residencial a la Zona Verda que va causar destrosses.

Al-Sadr, que dilluns a la nit havia començat una vaga de fam fins que s’aturés la violència, segons un dels seus portaveus, va demanar en el seu discurs d’ahir disculpes “al poble iraquià, perquè és l’únic perjudicat pel que està passant”.

Després de la seva crida a aturar les protestes, el primer ministre en funcions iraquià, Mustafa al Kazemi, que com en anteriors protestes havia demanat contenció a les forces de seguretat, va afirmar en una piulada que la reacció del clergue era una mostra dels “nivells més alts de patriotisme i preocupació per la protecció de la sang iraquiana”.

El president de l’Iraq, Barham Saleh, va demanar la celebració d’unes eleccions anticipades amb un “consens nacional” per donar una “sortida” a la “crisi asfixiant que travessa el país” i garantir “l’estabilitat política i social”.

LES FRASES

Això no és una revolució perquè ha perdut el seu caràcter pacífic
ç
Muqtada al-Sadr
clergue xiïta
Al-Sadr demostra patriotisme i preocupació per la sang iraquiana
Mustafa al Kazemi
primer ministre iraquià


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona