Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Un nou bombardeig a la central de Zaporíjia malmet una altra línia elèctrica

L’AIEA adverteix que l’incident posa de manifesta el risc existent per a la seguretat nuclear

L’agència de l’ONU recomana establir una zona de protecció per evitar un accident atòmic

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha informat aquest dimecres que la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per Rússia des del març, ha estat bombardejada una altra vegada. L’atac ha malmès una línia elèctrica de reserva que connecta la planta nuclear amb una central tèrmica propera.

L’organisme nuclear de les Nacions Unides, que té dos inspectors a la planta des de la setmana passada, explica en un comunicat que el bombardeig, que va tenir lloc ahir dimarts, no ha tingut un “impacte immediat en l’activitat de la planta” perquè fa dos dies que està desconnectada de la xarxa elèctrica, quan es va tallar una altra línia de reserva per tal d’extingir un incendi.

No obstant això, l’AIEA alerta que l’incident posa de manifest “els importants riscos per a la seguretat nuclear de la instal·lació”. “El dany a la línia de 750/330 quilovolts (kV) ha demostrat una vegada més les dificultats i vulnerabilitats a les quals s’enfronta la planta nuclear de Zaporíjia quan es tracta de subministraments d’energia externs”, assenyala la nota.

L’AIEA recorda que la central ha perdut la connexió de les seves quatre línies principals d’energia externa durant el conflicte, l’última d’elles el 2 de setembre. De les tres línies de reserva entre la central i la central tèrmica, una està malmesa pels bombardejos i les altres dues estan desconnectades, segons ha informat el personal operatiu ucraïnès als experts de l’AIEA presents a la central.

A més de l’impacte a la línia elèctrica, els bombardejos han afectat el centre de connexions de la central, que el personal operatiu ucraïnès té previst reparar. La planta de Zaporíjia està en mans de les forces russes des del 4 de març passat, però el personal ucraïnès continua treballant a la planta.

L’únic dels sis reactors nuclears que continua operatiu s’està utilitzant en els últims dies per generar la potència necessària per a la refrigeració del sistema i altres funcions de seguretat, per bé que la planta disposa de generadors dièsel d’emergència per si calen. No obstant això, el director general de l’AIEA, Rafael Grossi, ha expressat en diverses ocasions la seva preocupació per la situació del subministrament elèctric extern de la planta, que ha quedat “totalment o parcialment” interromput en diverses ocasions com a conseqüència de l’activitat militar a la zona.

“La redundància de la línia d’alimentació externa tal com es va dissenyar s’hauria de restablir i estar disponible en qualsevol moment, i que totes les activitats militars que puguin afectar els sistemes d’alimentació acabin”, ha demanat. L’organisme recorda que un subministrament elèctric extern des de la xarxa i sistemes de reserva són essencials per garantir la seguretat nuclear i prevenir accidents.

L’agència de l’ONU va emetre ahir dimarts un informe exhaustiu sobre la situació de la planta, després de la visita d’una missió de 14 experts de l’organisme la setmana passada. En el document, Grossi, recomana establir de forma urgent una zona de protecció de la seguretat nuclear a la planta, per evitar un accident atòmic enmig de la guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona