Política

Marató protocol·lària

La mort de la monarca fa activar l’operació London Bridge, que preveu al mil·límetre tots els actes posteriors al succés

Els edificis oficials posen la bandera a mig pal i el web de la casa reial es tenyeix de negre

La BBC va interrompre ahir la seva programació habitual per retransmetre, minut a minut, l’estat de salut de la reina Elisabet II, primer, i la seva mort, després. Els periodistes de la cadena van aparèixer en antena amb vestits negres i el to de tots els professionals era greu.

Els britànics han tingut molts anys per preparar-se per al traspàs de la seva sobirana, de 96 anys. Tants, que han hagut de canviar el protocol en diverses ocasions per actualitzar l’anomenada operació London Bridge, la que fixa cada pas que es fa des del moment en què el secretari de la reina va informar el primer ministre, en clau, de la mort de la monarca amb el missatge “London Bridge is down” (El Pont de Londres ha caigut).

La notícia de la mort de la reina va ser comunicada a la primera ministra, Liz Truss, a través de la línia telefònica directa amb Downing Street. La comunicació oficial de la mort de la monarca als ministres i alts càrrecs del país ja tenia, de feia temps, un text predeterminat i inamovible: “Estimats companys, us escric per informar-vos, amb una gran tristesa, de la mort de Sa Majestat la Reina”, un correu electrònic que estava a punt per ser enviat l’anomenat Dia D.

La notificació oficial de la mort de la reina va ser penjada davant les reixes principals del palau de Buckingham, residència oficial de la família reial. Tal com exigeix el protocol, el missatge es va posar en un lloc ben visible un cop el palau va comunicar la defunció de la sobirana al castell de Balmoral, a Escòcia, on passava les vacances. El palau, com les altres residències reials i edificis oficials, van col·locar la bandera britànica a mig pal.

A partir d’aquell moment es van activar les accions protocol·làries previstes. La primera autoritat a fer declaracions sobre la mort de la reina va ser, segons estableix el protocol, la primera ministra. Els Parlaments de les diferents nacions del Regne Unit: el britànic, el d’Escòcia, el de Gal·les i el d’Irlanda del Nord, havien d’aturar l’activitat i es va fer un minut de silenci a tot el país, que va anar acompanyat de salves que es van disparar des de diversos punts del territori.

El dol també es va fer visible als webs i les xarxes socials de la família reial, que es van tenyir de negre i i van mostrar un missatge que confirmava la mort de la reina. El web del govern tenia una franja negra a la part superior i els portals dels diferents departaments també mostraven franges i crespons negres. Des de la mort de la monarca no està permès publicar cap contingut que no sigui urgent, ni fer cap repiulada a Twitter tret que ho autoritzi el responsable de comunicacions del govern.

Truss, que tot just acaba d’estrenar-se com a primera ministra, haurà de delegar bona part de la seva gestió per combatre la crisi de preus que viu el país per dedicar-se a tasques protocol·làries. Un cop feta la declaració, es va reunir amb el nou rei, Carles III, de 73 anys, que va fer una al·locució televisada.

Avui mateix, el nou monarca tindrà una audiència amb la primera ministra i el seu govern i, posteriorment, els dies previs al funeral d’estat de la reina, que es preveu que se celebrin al cap de deu dies del traspàs, Carles farà una gira per tot el Regne Unit que està previst que comenci a Escòcia i s’acabi a Gal·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona