Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’AIEA adverteix que el risc d’un accident nuclear a Zaporíjia és cada vegada més elevat

Grossi explica que un bombardeig ha afectat la central tèrmica que abasteix Energodar i ha reduït les possibilitats de tornar a subministrar energia externa a la central

Demana que s’estableixi immediatament una zona de protecció i seguretat nuclear

El director general de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA), Rafael Grossi, ha advertit aquest divendres de la dramàtica situació que es viu la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per Rússia, i ha insistit que els bombardejos al voltant de la central “han d’acabar i s’ha d’acordar immediatament una zona de protecció i seguretat nuclear”.

En un vídeo difós per l’agència nuclear de l’ONU, Grossi explica que un bombardeig ahir a la nit ha afectat la central tèrmica que abasteix Energodar,  on viuen milers dels operadors ucraïnesos de la central nuclear i les seves famílies, “cosa que ha provocat una apagada total”. “A Energdar no hi ha aigua corrent, ni electricitat, ni clavegueram”, ha descrit.



Segons Grossi, aquesta apagada “compromet la seguretat de la propera central de Zaporíjia”. “Per l’augment i la continuïtat dels bombardejos, hi ha poques probabilitats de restablir un subministrament fiable d’energia externa de les instal·lacions de la central atòmica”, ha alertat.

A més, ha avisat que aquests bombardejos posen en perill els treballadors de la central i les seves famílies, cosa que dificulta de retruc la disponibilitat del personal essencial per seguir operant la central de forma segura.

El director general de l’AIEA ha explicat que l’operador ucraïnès de la planta, en no confiar en el restabliment de l’energia externa, “està considerant tancar l’únic reactor que queda en funcionament”. Segons l’AIEA, en aquest cas la central nuclear dependria del tot dels generadors dièsel d’emergència per garantir les funcions vitals de seguretat i protecció nuclear. “L’operador no podria tornar a posar en marxa els reactors llevat que es restableixi de forma fiable l’energia fora del lloc”, afegeix.

“Tot plegat eleva significativament el risc d’un accident nuclear”, ha avisat.

És per això que ha instat a “acabar amb els bombardejos” al voltant de la central i a “establir una zona de seguretat nuclear” de manera immediata.

El diplomàtic argentí ha subratllat que “una central nuclear mai ha de ser un instrument de guerra” i “el seu destí no s’ha de decidir per mitjans militars” perquè “les conseqüències d’accions així són massa greus”.

Grossi ha recordat que l’AIEA té dos experts a la central nuclear i pot facilitar la implantació de la zona. “No hi ha temps a perdre”, ha sentenciat.

L’agència va deixar després de la inspecció del passat cap de setmana dos observadors a la planta ucraïnesa, que informen directament l’organisme sobre què hi passa.

L’exèrcit rus ocupa des del 4 de març la planta de Zaporíjia, la més gran d’Europa, amb sis reactors nuclears i uns 10.000 empleats. Des de fa un mesos Ucraïna i Rússia s’acusen mútuament dels atacs al voltant de la central.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona