Els colors de l’Onze de Setembre
Actuacions castelleres, gegants, cercaviles i caminades populars commemoren la Diada a diverses localitats de les comarques gironines
Ofrenes florals, institucionals i històriques, a Sant Feliu de Guíxols, Ripoll i Sant Hilari Sacalm
La celebració de la Diada Nacional a les diferents poblacions de les comarques gironines va recuperar el color dels Onze de Setembre d’abans de la pandèmia amb diferents manifestacions de la cultura popular en els actes programats pels ajuntaments i les entitats. Així, l’actuació castellera dels Marrecs de Salt a la plaça Nova de Palafrugell va donar el tret de sortida a la cercavila que va cloure als jardins de Can Bech, on més de 300 persones es van aplegar en l’acte institucional. D’altra banda, a Palamós, el ball de gegants va acompanyar els parlaments oficials. Els excursionistes de Tossa, Vidreres, Llagostera i Caldes de Malavella es van reunir a Terra Negra, el punt on conflueixen els quatre termes municipals, i allà van dur a terme un esmorzar popular. Una altra caminada popular que s’organitza per celebrar la Diada és la que es va dur a terme a Esponellà, on un grup de veïns va pujar al castell, on es va plantar l’estelada. A banda de Girona, la vigília de la Diada hi va haver marxa de torxes a Blanes, que va incloure l’actuació de la violinista blanenca Cristina Bitlloch, que va interpretar La Balanguera.
Les ofrenes florals formen part del guió clàssic de la Diada. La més institucional, la de la tomba al president Josep Irla al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. Simbòliques i de caràcter històric, les ofrenes al general Josep Moragues, un dels herois del 1714 i fill de Sant Hilari Sacalm, i a Guifré el Pelós, al monestir de Ripoll.