Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Tropes ucraïneses creuen l’estratègic pont del riu Oskil

Zelenski assegura que les seves tropes es preparen per continuar alliberant territoris ocupats

Segons fonts de la presidència ucraïnesa, el president Zelenski va avaluar “detalladament el pla d’acció de les Forces Armades per a una major desocupació dels territoris” ocupats.

Zelenski havia promès en el seu tradicional discurs nocturn alliberar més ciutats, inclosa Ialta, en la península de Crimea que Rússia es va annexionar en 2014.

Això després d’haver desocupat les tropes de Kíiv més de 8.500 quilòmetres quadrats i 388 localitats a la província de Khàrkiv, en l’est del país. “Tal vegada a algú ara li sembla que després d’una sèrie de victòries tenim una certa calma. Però això no és una pausa. Aquesta és la preparació per a la següent seqüència” de ciutats alliberades, va recalcar Zelenski.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat aquest dilluns sobre els plans d’Ucraïna de recuperar Crimea que la península “és una part integral de la Federació Russa, de manera que qualsevol reclam sobre el territori rus implicarà una resposta adequada”.

Peskov també ha reaccionat per primera vegada a les acusacions de crims de guerra comesos pels russos a Izium, una de les ciutats alliberades per Ucraïna de l’ocupació russa a la regió de Khàrkiv.

“És el mateix guió que en Bucha” als afores de Kíev a l’abril quan es van localitzar centenars de cadàvers de civils amb signes de tortura i aparentment executats en aquesta localitat, ha dit. “Tot es desenvolupa pel mateix guió. És una mentida”, ha assegurat, i ha recalcat que Rússia defensarà “la veritat en aquesta història”.

En Izium prosseguien avui les exhumacions dels cossos de civils i militars trobats en 445 tombes, alguns amb signes de tortura. Ara com ara s’han exhumat 59 cossos: 42 civils i 17 militars.

Els ucraïnesos travessen un riu estratègic

No lluny d’Izium, es troba l’estratègic riu Oskil. Durant la contraofensiva ucraïnesa a Khàrkiv, es va alliberar tot el territori fins a la riba dreta del riu, quedant només una petita franja fins a la frontera de la província de Lugansk.

Diumenge les tropes de Kíiv van aconseguir creuar-lo i ara “controlen el marge esquerre també”, segons ha informat el Departament de Comunicacions Estratègiques de les Forces Armades d’Ucraïna.

El governador de Lugansk, Serhiy Gaidai, ha celebrat aquest assoliment, en afirmar que ara la província més a l’est “està cada vegada més a prop” per a les tropes ucraïneses. Rússia va donar per presa la regió al juliol després d’ocupar la localitat de Lissitxansk.

Aquest dilluns, Gaidai ha assegurat en l’emissora de ràdio NV que la localitat de Bilohorivka, no lluny de Lissitxansk, està sota control total d’Ucraïna.

Gaidai també ha advertit que la desocupació de territoris capturats per Rússia a Lugansk serà més difícil que a la regió de Khàrkiv, on les tropes ucraïneses van sorprendre les forces russes. “Aquest efecte de sorpresa ja no serà allí...”, ha dit. “Hi haurà una dura lluita per cada centímetre de terra de Lugansk”, ja que “l’enemic s’està preparant per a la defensa”.

Coincidint amb l’avanç ucraïnès, un òrgan consultiu de l’autoproclamada república popular de Lugansk ha proposat avui al cap prorús, Leonid Pasechnik, que celebri immediatament un referèndum sobre la integració de la regió a Rússia.

Mentrestant, en la veïna Donetsk els combats continuen pel control de la localitat de Lyman, prop dels dos principals bastions ucraïnesos de Sloviansk i Kramatorsk.

El líder de l’autoproclamada república popular de Donetsk, Denís Pushilin, ha afirmat avui a la televisió russa que la situació en la direcció de Lyman “continua sent la més difícil en aquest moment”, si bé ha assegurat que les forces prorusses “mantenen el control”.

Alemanya subministrarà a Ucraïna altres quatre obusos blindats

El Ministeri de Defensa alemany ha informat avui que subministrarà a Ucraïna altres quatre obusos blindats autopropulsats tipus “Panzerhaubitze 2.000”, que se sumaran als 18 proporcionats fins ara en un programa conjunt amb els Països Baixos.

L’Exèrcit alemany (Bundeswehr) enviarà aquests sistemes a pesar que les seves pròpies existències es troben en una situació “tibant”, ha destacat el Ministeri en un comunicat.

“La vàlua en combat dels Panzerhaubitze 2.000 subministrats per Alemanya i Països Baixos ha quedat més que demostrada,” ha declarat la ministra alemanya de Defensa, la socialdemòcrata Christine Lambrecht, que ha agregat que Kíiv havia manifestat el desig de rebre més obusos.

Alemanya respondrà a aquesta petició “per a continuar fent costat a Ucraïna en la seva valenta lluita contra la brutal agressió russa,” ha destacat Lambrecht, amb el que el total d’obusos blindats proporcionats per Berlín ascendirà a 14.

Al llarg de l’estiu, diverses desenes de soldats ucraïnesos van ser formats per la Bundeswehr en Idar-Oberstein, a l’oest d’Alemanya, per a aprendre a manejar aquests sistemes, que destaquen per la seva gran precisió i que amb munició especial poden aconseguir objectius a 40 quilòmetres de distància.

A m és, el govern alemany ha proporcionat fins avui a Kíiv 24 vehicles antiaeris autopropulsats de tipus GEPARD, 500 míssils antiaeris Stinger i 2.700 llançacoets múltiples antiaeris STRELA, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona