Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Líders prorussos ucraïnesos demanen Putin el seu ingrés a Rússia

Els separatistes volen accelerar l’absorció per part de Rússia abans que Ucraïna recuperi els territoris

Les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i l’administració prorussa de la regió de Kherson han convocat aquest dimarts per al 23-27 de setembre referèndums d’integració amb Rússia i han demanat al cap del Kremlin, Vladímir Putin, que accepti el seu ingrés urgent en la Federació Russa.

“Li demano que estudiï al més aviat possible, en cas que el resultat del referèndum sigui positiu, del que no dubtem, l’assumpte de l’ingrés de la República Popular de Donetsk en la Federació Russa”, ha sol·licitat Denís Pushilin, líder separatista de Donetsk, en una carta dirigida al president rus.

La convocatòria dels referèndums coincideix amb l’actual contraofensiva ucraïnesa, que va obligar les tropes russes a abandonar el passat 8 de setembre la regió nord-oriental de Khàrkiv i que va deslligar nombroses crítiques entre polítics i líders regionals russos.

A més, l’avanç de les forces ucraïneses a Lugansk ha provocat el nerviosisme entre els prorussos, que havien de celebrar aquests referèndums no aquest divendres, sinó el pròxim 4 de novembre, segons havia avançat el partit del Kremlin, Rússia Unida.

Cinc dies per decidir

“Està vostè a favor de l’ingrés de la república popular de Lugansk (o Donetsk) a Rússia en qualitat de subjecte de la Federació Russa?”, és la pregunta que hauran de respondre els participants en la consulta, segons ha informat el centre d’informació de la república separatista de Lugansk.

Els òrgans consultius de Donetsk i Lugansk s’han dirigit aquest dilluns als seus líders perquè convoquin “amb urgència” aquests plebiscits amb la finalitat de garantir la seguretat dels seus territoris davant l’amenaça de Kíiv.

Els han secundat avui les administracions prorusses de les regions meridionals de Kherson i Zaporíjia.

Les autoritats separatistes han explicat avui que la consulta s’estendrà durant cinc dies amb la finalitat de garantir les millors condicions per a votants, membres de comissions electorals, observadors i periodistes.

“El sofert poble del Donbass es mereix ser part d’un Gran País que sempre va considerar la seva Pàtria. Aquest esdeveniment (el referèndum) restablirà la justícia històrica, l’arribada de la qual anhelen milions de russos”, ha agregat Pushilin en la seva missiva.

Rússia també es va annexionar la república autònoma de Crimea, llavors part d’Ucraïna, a través d’un referèndum il·legal celebrat en 2014, els resultats del qual no han estat reconeguts per la comunitat internacional.

Llum, verda de Rússia malgrat el control parcial del Donbass

El ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, no ha dubtat a donar suport aquest dimarts a la celebració de referèndums d’integració poc abans de partir cap a Nova York per a participar en la reunió de l’Assemblea General de l’ONU.

“Des del començament mateix de l’operació militar especial en general i en el període que la va precedir, vam dir que els pobles dels respectius territoris havien de decidir el seu destí”, ha explicat.

En la mateixa línia, el president de la Cambra Baixa russa, Viacheslav Volodin, ha afirmat al seu torn que si durant la votació directa els residents d’aquestes regions “manifesten que volen ser part de Rússia, els secundarem”.

El problema és que l’Exèrcit rus i les milícies prorusses controlen la pràctica totalitat de la regió de Lugansk, però només el 55% de Donetsk, on mai han pogut doblegar la resistència enemiga.

Quant a les meridionals Kherson i Zaporíjia, els separatistes asseguren controlar el 95% de la primera i més de la meitat de la segona.

Condemna ucraïnesa

La condemna ucraïnesa tampoc s’ha fet esperar. L’assessor presidencial Mykhailo Podolyak ha assegurat que “el Kremlin continua inventant sedants per a l’audiència Z”, en al·lusió als russos que donen suport a l’ “operació militar especial”. “Encara no hem començat, no hem realment combatut, el referèndum ho canviarà tot”, ha dit. Mentrestant, les Forces Armades d’Ucraïna estan desocupant territoris i eliminant enemics amb metòdicament” ha agregat.

Podolyak ha advertit que, mentre “els propagandistes russos creuen que els referèndums són una panacea”, té males notícies per a ells. “Hi ha un consens global i una llei internacional. No és ambigu: Donetsk, Lugansk i Crimea són Ucraïna. Qualsevol intent de repintar les banderes són una ficció que no canviarà res ni per a nosaltres ni per als nostres socis”, ha subratllat.

Zelenski ja va advertir en el seu moment que si Rússia s’annexionava més territori ucraïnès no hi hauria cap possibilitat de negociació per a arreglar pacíficament l’actual conflicte armat.

Els EUA veuen la convocatòria de referèndums com una mostra de la feblesa russa

El govern estatunidenc ha considerat aquest dimarts que la convocatòria de sengles referèndums d’annexió a Rússia per part de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk i de les administracions prorusses de les regions de Kherson i de Zaporíjia és una mostra de la feblesa russa a Ucraïna.

“Rússia està organitzant referèndums falsos amb tres dies d’anticipació a mesura que continua perdent terreny en el camp de batalla”, ha apuntat davant la premsa el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan.

En la seva opinió, aquest tipus d’iniciatives contemplades “a mesura que més líders mundials es distancien de Rússia en l’escenari públic (...) no són les accions d’un país confiat”, sinó “tot el contrari”.

Arribat el cas, “els Estats Units mai reconeixeran les reivindicacions de Rússia sobre qualsevol part addicional d’Ucraïna” ha remarcat Sullivan, recalcant que Washington i els seus aliats s’oposaran a aquesta mena d’ “esforços”.

L’OTAN crida a condemnar els referèndums convocats per ucraïnesos prorussos

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha afirmat avui que els referèndums d’integració amb Rússia convocats per ucraïnesos prorussos manquen de legitimitat i són “una escalada més en la guerra de (el president rus, Vladimir) Putin”, per la qual cosa va demanar que siguin condemnats per la comunitat internacional.

En un missatge compartit en el seu compte oficial de Twitter, Stoltenberg ha remarcat que aquestes consultes “no tenen legitimitat i no canvien la naturalesa de l’agressió de Rússia contra Ucraïna”. “És una escalada més en la guerra de Putin. La comunitat internacional ha de condemnar aquesta violació flagrant del dret internacional i augmentar el seu suport a Ucraïna”, ha afegit el secretari general de l’OTAN.

Stoltenberg ha reaccionat d’aquesta manera després de conèixer-se que els líders prorussos ucraïnesos convoquessin avui referèndums d’integració amb Rússia per a contrarestar la contraofensiva ucraïnesa que ha posat en dubte l’èxit de la campanya militar russa.

La UE considerarà “nuls” els resultats dels “referèndums” d’ucraïnesos prorussos

La Unió Europea ha condemnat aquest dimarts “enèrgicament” els “referèndums” planificats per ucraïnesos prorussos, que considera “il·legals” i els resultats dels quals seran “nuls i sense efecte” i no seran reconeguts per la UE i els seus estats membres.

“Aquests ’referèndums’ il·legals planificats que van en contra de les autoritats ucraïneses triades democràticament i legalment, violen la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna i violen flagrantment el dret internacional”, ha declarat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, en un comunicat.

Borrell ha advertit que “Rússia, el seu lideratge polític i tots els involucrats en aquests ’referèndums’ i altres violacions del dret internacional a Ucraïna seran responsables i es consideraran mesures restrictives addicionals contra Rússia”. Es tracta, ha afegit Borrell, de l’“intent de Rússia de legitimar el seu control militar il·legal i té com a objectiu canviar per la força les fronteres d’Ucraïna en una clara violació de la Carta de l’ONU i la independència, sobirania i integritat territorial d’Ucraïna”.

En nom dels Vint-i-set, Borrell ha reaccionat d’aquesta manera després de conèixer-se que prorussos ucraïnesos convoquessin avui referèndums d’integració amb Rússia per a contrarestar la contraofensiva ucraïnesa que ha posat en dubte l’èxit de la campanya militar russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona