Política

iran

La Guàrdia Revolucionària iraniana qualifica les protestes com a “sedició”

Les protestes, en almenys 20 ciutats, han causat la mort de vuit persones, segons la versió oficial

La poderosa Guàrdia Revolucionària de l’Iran ha qualificat aquest dijous les protestes per l’assassinat de la jove d’origen kurd, Mahsa Amin, com a “sedició” i ha demanat al Poder Judicial que jutgi als que “disseminen rumors i mentides” en les xarxes socials i als carrers.

El cos militar ha fet al·lusió als recents actes de “sedició” que han estat “organitzats per l’enemic” en un dur comunicat, en el qual a més va donar el condol a la família de la jove morta.

“Hem demanat a la judicatura que identifiquin els que disseminen rumors i mentides en xarxes socials i als carrers i que actuï amb decisió contra ells”, ha afegit l’organisme.

La Guàrdia Revolucionària ha afirmat que s’està usant “la mort d’una compatriota” contra el país i ha lloat els iranians que no s’han unit a aquesta “conspiració”.

Per part seva, el diari ultraconservador “Kayhan”, el director del qual és triat pel líder suprem de l’Iran, Ali Jameneí, ha criticat el Poder Judicial per aparentment no condemnar a ningú per les protestes. “No tinguin pietat amb aquests criminals”, ha demanat el periòdic.

Amin va ser detinguda dimarts de la setmana passada per l’anomenada Policia de la moral a Teheran, on es trobava de visita, i va ser traslladada a una comissaria per a assistir a “una hora de reeducació” per portar malament el vel.

La jove va morir tres dies més tard en un hospital on va arribar en coma després de sofrir un atac al cor, que les autoritats han atribuït a problemes de salut, una cosa rebutjada per la família.

Des de llavors s’han multiplicat les protestes en almenys 20 ciutats i han mort vuit persones, segons la versió oficial.

En la passada matinada van morir dos basijis, milicians islàmics, i van ser cremades almenys dues comissàries, a més de nombrosos vehicles.

Vídeos compartits en Twitter per activistes i periodistes van mostrar protestes en nombroses ciutats del país una nit més, però la seva autenticitat no està verificada.

El govern iranià va bloquejar anit la internet mòbil gairebé completament i va limitar aplicacions com a Whatsapp i Instagram en un aparent intent per controlar les protestes.

El president iranià suspèn una entrevista a la CNN perquè la periodista no es va cobrir el cap

La coneguda periodista de la CNN Christiane Amanpour ha assegurat aquest dijous que l’entrevista que tenia programada amb el president iranià, Ebrahim Raisi, es va suspendre perquè ella va rebutjar cobrir-se el cap amb un mocador, com li van sol·licitar els ajudants del mandatari de l’Iran, país on les dones estan obligades a tapar-se el cabell.

Segons va escriure Amanpour en una cadena de tuits, la petició de cobrir-se el cabell la va realitzar un ajudant del president quan l’entrevista ja acumulava 40 minuts de retard sobre l’hora programada.

L’incident cobra especial rellevància pels disturbis que viuen actualment diverses regions de l’Iran precisament per la qüestió del vel islàmic, obligatori per a totes les dones en espais exteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.