Política

Aragonès fa cessar el vicepresident Jordi Puigneró

El president de la Generalitat diu que hi ha hagut una “pèrdua important de confiança”

El càrrec quedarà vacant fins que Junts proposi un nom

El president Pere Aragonès ha decidit fer cessar el vicepresident Jordi Puigneró per la “pèrdua important de confiança” perquè no va ser informat en que s’anava a plantejar una qüestió de confiança. Aragonès ha defensat aquesta solució per acabar amb el “soroll” que estava desestabilitzant la confiança del govern. “Un pas que em dol però del tot necessari per enfortir el govern de Catalunya”, ha manifestat Aragonès que ha afegit que té plena confiança amb la resta de consellers de Junts per continuar governant i treballant al costat del soci de govern. Segons ha explicat el president el càrrec quedarà vacant fins que Junts proposi un altre nom per ocupar el càrrec.

La reunió del president amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, s’ha allargat més de tres hores i enllaçava amb la del Consell Executiu extraordinari per abordar la crisi de govern entre els dos socis. Aragonès havia demanat als consellers de Junts la seva opinió i si compartien la decisió de plantejar-li una qüestió de confiança tal i com va proposar dimarts el líder del grup parlamentari de Junts, Albert Batet.

En acabar aquesta reunió des de Presidència subratllaven les divergències en les respostes dels consellers de Junts i que Aragonès no havia obtingut una definició clara de la posició conjunta dels socis de Govern. Junts per la seva part emetia un comunicat per desmentir-ho en que assegurava que els consellers han defensat de forma “unànime” tant l’acord de Govern com la qüestió de confiança que es va plantejar de demanar al president si no es compleix amb la totalitat de l’acord de Govern . Junts exigeix “garanties i concreció” en la direcció estratègica de l’independentisme, la coordinació a Madrid i per la taula de diàleg sobre autodeterminació i amnistia. Junts no feia més valoracions i decidia a última hora ajornar la seva executiva per demà que farà de forma telemàtica.

En la seva intervenció final en el debat d’investidura, el president Aragonès ja va respondre als seus socis que no se sotmetria a una qüestió de confiança per no “generar inestabilitat en les institucions”.

Propostes per separat

ERC, Junts, la CUP i els comuns ja han registrat al Parlament diverses propostes de resolució sobre l’autodeterminació que s’han de votar divendres en l’última jornada del debat de política general. ERC vol que la cambra reconegui l’1-O com una “fita clau” en la defensa de la democràcia i manifestar el compromís “inequívoc” per assolir la república a través de “l’exercici democràtic”. Junts ha registrat una exposició de com entén l’1-O, i insta el Govern a desplegar “plans específics” per reduir la “dependència” de l’Estat. La CUP vol constatar “l’atzucac” de la taula de diàleg i “tancar-ne” la fase actual. Finalment, els comuns aposten per convocar la taula de partits catalans per impulsar l’acord de claredat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona