Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Bielorússia diu que no combatrà amb ucraïnesos o europeus si no li provoquen

La Unió Europea reclama Lukaixenko que s’abstingui de participar a la guerra

El ministre de Defensa de Bielorússia, Víctor Jrenin, ha assegurat aquest dilluns que el seu país no té desitjos de combatre ni amb Ucraïna ni amb veïns com Polònia o Lituània, sempre que aquests països no li provoquin.

“El nostre consell continua sent el mateix: no ens provoquin, no tenim intenció de combatre amb vostès. Ni amb els lituans, ni amb els polonesos ni, més encara, amb els ucraïnesos. Si vostès tampoc volen i no fan passos incorrectes, llavors, no hi haurà guerra”, va dir Jrenin en un comunicat reproduït per l’agència BELTA.

Jrenin ha descrit com a desinformació les notícies sobre suposats plans de Minsk d’atacar al seu país veí, que l’acusa de complicitat en la campanya militar russa en cedir-li el seu territori per a la intervenció armada. Això sí, Jrenin ha advertit que Minsk donarà una resposta “severa” i “instantània” si “un sol metre de terra bielorussa és objecte d’una agressió”.

“La situació no és tan tibant per a entrar en pànic. Les Forces Armades de Bielorússia fan tot el possible per a garantir la seva seguretat”, ha assenyalat.

Aquest matí, el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, ha advertit contra una possible agressió de Kíiv, a qui ha acusat de planificar un atac.

“Facin-li saber al president d’Ucraïna i a altres dements que el pont de Crimea els semblarà un regalet si taquen amb les seves mans brutes tan sols un pam del nostre territori”, ha afirmat el mandatari en una reunió amb militars dedicada a temes de seguretat, citat per l’agència bielorussa BELTA.

Encara que ha considerat un error per a Ucraïna obrir un segon front, “la direcció política i militar de l’Aliança atlàntica i d’una sèrie de països europeus ja estudia obertament les variants d’una possible agressió en contra del nostre país, incloent-hi un atac nuclear”, ha afirmat.

Lukaixenko ha recordat que la setmana passada, davant l’agreujament de la situació, va acordar amb el president rus, Vladímir Putin, desplegar una agrupació militar composta per tropes de tots dos països en el marc de la Unió Estatal Rússia-Bielorússia.

La Unió Europea (UE) ha considerat aquest dilluns “ridícul” que Bielorússia acusi d’Ucraïna d’estar planificant un atac contra el seu territori. Peter Stano, portaveu de l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha subratllat que “Ucraïna aquí és la víctima, no l’agressor”.

“Urgim al règim deMinsk que s’abstingui de qualsevol implicació de Bielorússia en aquesta empresa brutal i il·legítima”, ha subratllat Stano, alhora que li va instar a “deixar immediatament de permetre que el territori de Bielorússia serveixi de plataforma de llançament d’atacs aeris, inclosos els molt recents atacs amb míssils i amb drons contra Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona