Política

Del divorci a la guerra oberta

Junts insta Aragonès a anar a una qüestió de confiança, i ERC li reclama suport al pressupost que ha elaborat Giró

Borràs diu que el govern no té legitimitat i Vilagrà l’acusa d’utilitzar el llenguatge populista de Vox

El divorci con­su­mat diven­dres a l’exe­cu­tiu entre ERC i Junts ha des­fer­mat amb tota la cru­esa unes hos­ti­li­tats que fins ara havien aflo­rat amb comp­ta­go­tes però que res­ta­ven latents entre els grans par­tits inde­pen­den­tis­tes. Els diri­gents de Junts van apun­tar ahir con­tra el govern en franca mino­ria que han anun­ciat els seus ja exso­cis per repe­tir al pre­si­dent, Pere Ara­gonès, ja sense coti­lles, l’exigència que de fet va des­en­ca­de­nar la rup­tura: que se sot­meti a una qüestió de con­fiança “per radi­ca­li­tat democràtica”, en parau­les del secre­tari gene­ral, Jordi Turull, que ja va dir a TV3 que ara mateix hi vota­rien en con­tra perquè no han com­plert l’acord de govern. A més, es va mos­trar crític amb noms com ara els de Car­les Cam­pu­zano o Quim Nadal, esco­llits per al nou gabi­net. “No podem vali­dar un govern que diu que el procés l’hem de dei­xar estar”, va con­cloure.

Gai­rebé a la mateixa hora, la pre­si­denta del par­tit, Laura Borràs, cor­ro­bo­rava a RAC1 la mateixa petició –i si no, “cal­dria tor­nar a les urnes”, subrat­llava–, qua­li­fi­cava d’“arti­fici” el nou exe­cu­tiu for­mat –troba “fins i tot ofen­siu” que es digui que repre­senta la Cata­lu­nya sen­cera quan Junts no hi és– i anava un pas més enllà en rep­tar Ara­gonès a reno­var la con­fiança al Par­la­ment perquè ja “no té la legi­ti­mi­tat democràtica que li ha permès ser allà on és”. La pre­si­denta sus­pesa del Par­la­ment, això sí, deia que ella no dimi­tirà del càrrec “si Ara­gonès tam­poc ho fa”, ja que va ser apar­tada “per una altra mena d’estratègia”. En tot cas, des d’ERC es recor­dava ahir que només ella pot ple­gar i que ells no impul­sa­ran cap reforma del regla­ment perquè ho faci, si bé “valo­ra­ran” qual­se­vol pro­posta que els facin arri­bar i “d’entrada” man­te­nen l’ofe­ri­ment de votar un nou pre­si­dent de Junts. El govern, men­tres­tant, pre­nia les parau­les de Borràs com una decla­ració de guerra, i minuts després la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, li repli­cava al mateix mitjà lamen­tant que deno­tava “un llen­guatge bas­tant popu­lista” par­lar de governs il·legítims. “Vox ho fa ser­vir sovint al Congrés dels Dipu­tats, i no és el que toca ara”, etzi­bava, en una com­pa­ració que de fet ja havien fet dipu­tats d’ERC a la cam­bra com ara Joan Mar­gall. “El crit de «govern il·legítim!» d’alguns diri­gents de Junts és el mateix que sen­tim cada dime­cres a la sessió de con­trol del Congrés. Exacte, de les files de Vox”, havia piu­lat abans.

Vilagrà, en tot cas, defen­sava a Cata­lu­nya Ràdio que els repu­bli­cans se sen­ten “molt còmodes” amb els inde­pen­dents incor­po­rats a un govern que “ara sí que estarà cohe­si­o­nat”, i al qual també apor­ta­ran “exper­tesa i conei­xe­ment de l’admi­nis­tració”. A més, va repe­tir que tre­ba­lla­ran per esgo­tar la legis­la­tura, i va recla­mar “reflexió política, anàlisi i sere­ni­tat” als comuns, que diuen que el govern “ha nas­cut mort” i que no hi dona­ran suport.

El pres­su­post, pen­dent

L’esca­lada ver­bal entre els fins ara socis, que també s’ha mul­ti­pli­cat en els últims dies a les xar­xes, no sem­bla que ajudi gaire a l’aspi­ració que ahir va repe­tir ERC: que Junts doni suport al pres­su­post per al 2023 que el seu mateix con­se­ller, Jaume Giró, ha ela­bo­rat. “Espero que tot­hom esti­gui a l’altura en un moment com­pli­cat”, ins­tava Vilagrà, que mal­grat tot con­fi­ava “refer ponts” amb ells. Men­tres­tant, el pre­si­dent del par­tit, Oriol Jun­que­ras, deia a TV3 que veu­ria “estrany” que no votes­sin uns comp­tes que han fet ells i que ja esta­ven pac­tats. Ell creu que això és el “més natu­ral” i vol creure que és “el més pro­ba­ble”. “No s’enten­dria que se’n desen­ten­gues­sin i pas­ses­sin a fer opo­sició fron­tal con­tra polítiques que havien fet fins ara, i aquí hi entren els pres­su­pos­tos”, hi afe­gia després la por­ta­veu, Marta Vilalta, que anava més enllà i deia que con­fi­ava que poden con­ti­nuar apro­vant amb Junts mol­tes mesu­res que tenien pac­ta­des al pla de govern.

Tant Borràs com Turull, però, van tirar pilo­tes fora i van evi­tar defi­nir-se encara sobre el pres­su­post, per bé que ja s’ende­vina que serà difícil que facin de crossa d’un govern del qual aca­ben de sor­tir, i con­tra el qual estan car­re­gant dura­ment. “No es pot començar la casa per la teu­lada”, avi­sava Turull, que deia que caldrà veure quins comp­tes arri­ben al Par­la­ment –segons els repu­bli­cans, el gran gruix serà el que ha dei­xat pre­pa­rat Giró, tot i que la nova con­se­llera Mas hi voldrà fer algun canvi, o n’hi pot haver per tan­car les nego­ci­a­ci­ons amb els comuns– i retreia que ara Junts hagi d’apro­var els comp­tes quan és ERC el que no com­pleix els acords.

Pròrroga abans que PSC

En aquest sen­tit, els repu­bli­cans man­te­nen que una pròrroga, amb tots els ajus­ta­ments tècnics que fos­sin neces­sa­ris, és una opció que tenen en compte i que per­me­tria fins i tot implan­tar bona part de l’escut social per valor de 300 mili­ons que Ara­gonès va anun­ciar en el debat de política gene­ral. A fi de poder man­te­nir algun trumfo en la par­tida a tres ban­des que es juga també amb el pres­su­post esta­tal i la taula de diàleg, ERC fins i tot s’estima més aquesta opció abans que depen­dre del PSC, per estal­viar-se un suport que els limi­ta­ria molt el poder de nego­ci­ació. Així ho van insi­nuar tant Jun­que­ras com Vilalta, si bé ahir dei­xa­ven una porta oberta. “Amb el PSC no... de moment”, deia el líder, que con­fia que els soci­a­lis­tes cata­lans “algun dia” se suma­ran a la via anti­re­pres­siva i de l’auto­de­ter­mi­nació, com de fet les enques­tes ja indi­quen que han fet la majo­ria dels seus votants. També la por­ta­veu deia que al Par­la­ment par­la­ran amb tots els grups. “Però els que allar­guen la mà per sumar en qüesti­ons pres­su­postàries també dema­naríem que l’allar­gues­sin per aju­dar a resol­dre el con­flicte polític”, con­di­ci­o­nava.

ERC ens ha convidat a sortir amb unes formes no gaire agradables; el seu no és el govern del 80% sinó el del 21%
Laura Borràs
presidenta de junts
La divisió a Junts, que va prioritzar no trencar el partit al país, alterava la governabilitat. Ara tindrem un govern cohesionat
Laura Vilagrà
consellera de la presidència

Presidència agafa Polítiques Digitals i Govern Obert

El DOGC va publicar ahir els cessaments dels consellers de Junts i els nomenaments dels nous anunciats diumenge al vespre. A més, confirmava els canvis de nom ja indicats dels departaments –el d’Acció Exterior també incorpora l’afegitó “i Unió Europea”– i enumerava les noves competències de cadascun. En aquest sentit, el Departament de la Presidència es queda tant l’apartat de Polítiques Digitals, fins ara lligat a Territori –inclòs el control del CTTI i de l’Agència de Ciberseguretat–, i l’apartat de Govern Obert, que s’escindeix d’Acció Exterior, que inclou processos electorals i polítiques de transparència. A més, rep els Afers Religiosos, fins ara adscrits a Justícia.

La consellera Vilagrà justificava l’ampliació de funcions per poder acabar de ser “la veritable sala de màquines” de l’administració i apropar l’àrea tecnològica a tota l’àrea de recursos humans de la Generalitat i l’atenció ciutadana. “És un gran repte”, entomava. A més, justificava que s’hagi prescindit de vicepresidència perquè el seu departament “ja és molt transversal, coordina el govern i relliga totes les conselleries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.