Política

Zelenski demana que es vigili la frontera amb Bielorússia

Demana al G-7 l’enviament d’una missió d’observadors internacionals pel temor que Lukaixenko s’involucri en la guerra

Les forces russes bombardegen per segon dia objectius civils a Ucraïna

Les forces russes van continuar ahir atacant infraestructures civils a Ucraïna, l’endemà d’un bombardeig massiu sobre diverses ciutats del país en resposta, segons va admetre el president rus, Vladímir Putin, a l’explosió del pont que uneix la península de Crimea amb Rússia. Les autoritats ucraïneses van fer una crida a la població a romandre als refugis antiaeris. El balanç de morts pels atacs de dilluns, que també van tenir Kíiv com a objectiu, ja s’eleva a 19 i a desenes de ferits. El G-7, el grup que aplega els països més rics, i també l’OTAN, va reiterar ahir el seu compromís de continuar donant suport a Ucraïna “el temps que calgui”. Els líders del G-7 es van reunir d’urgència per deixar clar que continuaran subministrant a Kíiv ajuda militar i humanitària. El club dels poderosos també va condemnar l’annexió de quatre regions ucraïneses a càrrec del Kremlin.

Durant la mateixa trobada virtual, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va demanar als set líders l’enviament d’una missió d’observadores internacionals a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia.

Escut antieri

El líder ucraïnès va advertir que Moscou intenta involucrar Minsk en la guerra amb l’excusa d’una suposada provocació de Kíiv, que, al seu torn, nega estar planejant cap mesura militar contra Bielorússia.

També va demanar als seus homòlegs dels EUA, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya que donin una “resposta simètrica” a Rússia després dels últims atacs i subministrin a Kíiv sistemes de defensa antiaèria i antimíssils de mitjà i llarg abast.“En l’àmbit del G-7 i de la totalitat del món democràtic hem de respondre simètricament: si Rússia ataca el sistema energètic i l’estabilitat energètica dels nostres països, hem de bloquejar el seu sector energètic amb sancions”, va afirmar.

Zelenski va instar també a posar fi a l’“estabilitat” dels ingressos que obté Moscou mitjançant l’exportació de petroli i de gas.

Finalment, el president ucraïnès va reiterar la seva petició de sistemes de defensa aèria moderns i efectius per aturar atacs amb míssils com ara els de dilluns.

“Un escut aeri per a Ucraïna. Això és part de les garanties de seguretat que són un element de la nostra fórmula de pau”, va declarar. En aquest sentit, va agrair al canceller alemany, Olaf Scholz, i al president dels EUA, Joe Biden, el compromís de proporcionar sistemes defensius d’aquesta mena.

Amb tot, va explicar que, segons informacions dels serveis secrets ucraïnesos, Rússia ha encarregat a l’Iran 2.400 drons kamikaze Shahid, raó per la qual va demanar més municions.

LA XIFRA

19
morts
van causar els bombardejos massius dels russos, dilluns a Ucraïna, segons un balanç d’ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera