Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’Assemblea del Consell d’Europa declara Rússia “règim terrorista”

La resolució s’ha adoptat unànimement amb 99 vots a favor, zero en contra i una abstenció

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) ha adoptat aquest dijous per unanimitat una resolució en la qual es declara l’ “actual règim rus” com a “terrorista”, en una sessió que ha comptat amb la participació del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

“La resolució s’adopta unànimement”, ha anunciat el president de l’APCE, Tiny Kox, després de confirmar 99 vots a favor, zero en contra i una abstenció, en la sessió plenària celebrada aquest dijous.

El text, fruit d’un debat sobre la recent intensificació del conflicte bèl·lic, no sols declara “a l’actual règim rus com a terrorista”, sinó que també condemna els “anomenats referèndums” per a l’annexió russa de quatre regions d’Ucraïna (Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia) i adverteix que “han de ser considerats nuls” i “sense cap efecte legal o polític”.

Els parlamentaris del Consell d’Europa –organització de la qual Rússia va ser exclosa al març per la invasió d’Ucraïna– també han criticat les autoritats russes per les creixents “amenaces de guerra nuclear”.

Són una violació del dret internacional incompatible amb les “responsabilitats” d’una nació “amb un lloc permanent en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides”, diu el text, i les titlla d’“abominables i imprudents”.

Així mateix, la declaració reitera el “ferm suport” del Consell d’Europa a la “independència, sobirania i integritat territorial d’Ucraïna”.

Reacció ucraïnesa

“Aquest és un senyal poderós a la comunitat mundial i a Rússia que el càstig pels crims és inevitable!”, ha afirmat el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, a través de Twitter després d’aprovar-se la declaració.

També el ministre ucraïnès d’Afers exteriors, Dmitro Kuleba, ha celebrat en les xarxes socials la mesura, i ha confiat que “aquest important pas” porti a futures declaracions similars per part dels Parlaments nacionals dels estats membres del Consell d’Europa.

El Consell d’Europa ja s’havia mostrat a favor d’això el setembre passat, a través del seu Comitè de Ministres, però en la declaració d’avui es promet accelerar els tràmits per a crear un “Tribunal Internacional Especial (ad hoc)” i mecanismes de compensació per a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera