Política

L’OTAN promet inhibidors de drons a Kíiv i allunya una resposta nuclear

Catorze aliats i Finlàndia impulsaran la creació d’un escut europeu antimíssils

L’assemblea del Consell d’Europa qualifica el règim de Putin de “terrorista”

L’OTAN està decidida a mantenir el torcebraç amb Rússia enmig de l’escalada de la guerra per la invasió a Ucraïna. Els ministres de Defensa de l’Aliança van concloure ahir una trobada en què van acordar incrementar el suport a Kíiv en plena onada d’atacs contra la població i infraestructures crítiques del país, que ahir van causar almenys una tretzena de morts. En una reunió en què els aliats abordaven principalment com augmentar la defensa aèria ucraïnesa, l’OTAN va decidir enviar “centenars” d’inhibidors de drons russos i iranians per “protegir la població i les infraestructures crítiques ucraïneses”.

En la trobada, de dos dies, l’Aliança també va acordar enviar combustible, roba d’hivern i medicines a Ucraïna. “L’OTAN no és part del conflicte, però continuarem donant suport a Ucraïna el temps que calgui”, va insistir el secretari general, Jens Stoltenberg. Els aliats també van constatar la necessitat de reomplir els estocs de munició i equipament militar, minvats per l’ajuda a Kíiv.

En plena escalada del conflicte, Stoltenberg no va defugir la “retòrica perillosa i irresponsable” del president rus, Vladímir Putin. Ara bé, el noruec va insistir a allunyar una resposta nuclear. “Les circumstàncies en què l’OTAN utilitzaria armes nuclears són extremadament remotes”, va sentenciar, sense revelar la resposta de l’Aliança a un atac nuclear rus a Ucraïna.

En la reunió, Alemanya també va convèncer 13 socis de l’OTAN i Finlàndia per afegir-se a la iniciativa de crear un escut europeu antimíssils. L’anomenat Escut per al Cel Europeu és una nova resposta dels països europeus per contrarestar l’amenaça russa. L’objectiu és impulsar la compra de sistemes de defensa aèria. S’hi han sumat aliats com ara Bèlgica, els Països Baixos, Noruega i Eslovènia, però no l’Estat espanyol, perquè Alemanya no li ho ha proposat, va dir la ministra de Defensa, Margarita Robles.

D’altra banda, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa va adoptar ahir per unanimitat una resolució en què es declara l’“actual règim rus” com a “terrorista”, en una sessió en què va participar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El text també condemna els referèndums d’annexió a Moscou de quatre regions d’Ucraïna. Se’ls considera “nuls” i “sense cap efecte legal o polític”.

L’avenç ucraïnès força l’evacuació de civils a Kherson

Redacció

Els avenços de les forces de Kíiv al sud d’Ucraïna han obligat les autoritats prorusses a evacuar civils de l’annexionada regió de Kherson. “Les ciutats de la regió són atacades cada dia amb míssils, que causen greus danys, en primer lloc als habitants”, va declarar el governador prorús interí de Kherson, Vladímir Saldo, que va decidir “organitzar” el trasllat de famílies “cap a altres regions de Rússia”. Saldo es va adreçar a les autoritats de Moscou per demanar-los ajuda. El viceprimer ministre rus, Marat Jusnulin, va respondre amb la promesa d’habitatges gratuïts per als evacuats. “És probable que les autoritats russes estiguin anticipant l’expansió dels combats a la mateixa ciutat de Kherson”, l’única capital regional que Rússia ha aconseguit prendre en gairebé vuit mesos de guerra, va assenyalar una font del servei d’informació britànic. Segons Londres, les tropes russes s’han hagut de retirar uns 20 quilòmetres al nord de Kherson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres