Política

L’arribada de més tropes russes a Bielorússia aviva les pors

Diverses ambaixades a Ucraïna renoven les crides als seus ciutadans a abandonar el país

Creix el temor que Moscou intenti capgirar el curs de la guerra avançant des del territori de l’estat aliat

La relativa i tensa calma al front oriental d’Ucraïna, sense avenços significatius, és vista com el preludi d’una nova tempesta, amb la possibilitat que Rússia intenti capgirar la situació i avançar des de Bielorússia.

Una impressió que ha anat agafant força aquest cap de setmana amb l’arribada dels primers trens amb militars russos que s’integraran a l’agrupació militar russobielorussa acordada entre Minsk i Moscou i els primers soldats de la força aèria. “Ha començat a arribar a la República de Bielorússia el component aeri de l’agrupació regional de forces, procedent de Rússia”, confirmava a Telegram el Ministeri de Defensa bielorús. Paral·lelament, diverses ambaixades a Ucraïna recomanaven als seus ciutadans abandonar el país.

L’ambaixada de Sèrbia anunciava al seu lloc web el tancament temporal de la seu a Kíiv “per motius de seguretat”. Vladímir Rogov, líder del moviment Junts amb Rússia a l’annexionada regió de Zaporíjia, assegurava que també països aliats de Moscou com ara Bielorússia, el Kirguizistan, el Tadjikistan i el Turkmenistan han tancat les respectives legacions i han instat els seus ciutadans a marxar d’Ucraïna.

Tot i la relativa estabilitat al front est de la guerra, ucraïnesos i russos van intercanviar ahir atacs contra objectius civils. Les forces ucraïneses van atacar amb míssils de fabricació nord-americana Himars, la seu de l’administració prorussa de Donetsk, amb el resultat de dos ferits i greus danys materials i, com ja havia fet en jornades anteriors, va castigar la regió russa de Bélgorod, a l’altre cantó de la frontera.

L’alcalde prorús de Donetsk, Aleksei Kulemzin, va qualificar d’“atemptat terrorista” i “atac deliberat” el bombardeig de la seu administrativa mentre publicava a Telegram fotos de l’edifici i cotxes en flames. “De miracle no va morir ningú”, va afirmar.

Per la seva banda, el governador de Bélgorod, Viatxeslav Gladkov, va denunciar intensos atacs procedents d’Ucraïna i va informar de l’activació de les defenses antiaèries, que haurien destruït setze projectils. A conseqüència del bombardeig, quatre civils van resultar ferits i una vintena de cases van quedar afectades. Segons l’agència ucraïnesa Unian, l’atac també va causar danys a instal·lacions de l’aeroport de Bélgorod.

Les alarmes antiaèries també es van disparar a Ucraïna, en tres ocasions. El Ministeri de Defensa rus va assegurar que el seu exèrcit va atacar “objectius del comandament militar i del sistema energètic d’Ucraïna amb armes de llarg abast i alta precisió”.

Mentrestant, el think tank amb seu als EUA Institute for the Study of War denunciava que Rússia continua perpetrant “deportacions massives forçoses” d’ucraïnesos i alertava d’un pla per repoblar territoris conquerits amb ciutadans portats de Rússia.

D’altra banda, el Ministeri de Cultura ucraïnès denunciava ahir l’assassinat del director de l’Orquestra Filharmònica de Kherson, Iuri Kerpatenko, per haver-se negat a cooperar amb les tropes russes desplegades en aquesta regió annexionada per Moscou. El músic hauria estat executat dissabte a casa seva.

LES XIFRES

9.000
militars
russos formaran part del contingent estacionat a Bielorússia.
65.000
soldats
russos han mort a Ucraïna des de l’inici de la guerra, segons Kíiv.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA