Política

Pluja de drons kamikazes a Kíiv

Moscou ataca amb aparells no tripulats la capital ucraïnesa i estavella, per error, un avió en un edifici de Rússia

Zelenski demana a la UE sistemes de defensa antiaèria i que sancioni l’Iran pels ginys

Rússia va llançar ahir un atac amb drons contra la ciutat de Kíiv que va sembrar el pànic a la capital ucraïnesa. L’ofensiva, amb aparells batejats com a kamikazes perquè, a diferència d’altres drons, estan dissenyats per estavellar-se amb la càrrega explosiva contra els seus objectius i no tornar, va causar almenys quatre morts.

Es tracta de la segona onada d’atacs aeris duta a terme per les forces russes en una setmana contra edificis situats al centre de la ciutat i contra infraestructures ucraïneses. Les forces ucraïneses van mirar d’abatre els aparells amb trets a l’aire i antimíssils.

“Totes les nits i tots els matins l’enemic aterreix la població. Els drons suïcides i míssils ataquen tot Ucraïna. L’enemic pot atacar les nostres ciutats, però no podrà doblegar-nos”, va afirmar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un missatge a la xarxa Telegram. Els atacs russos no només van impactar la capital ucraïnesa, sinó també nou regions més des de l’oest al nord i des de l’est al sud i la costa del mar Negre.

El president rus, Vladímir Putin, havia negat divendres passat la necessitat de nous atacs massius contra el país veí després dels bombardejos de fa una setmana en represàlia per l’explosió al pont de Crimea, que van deixar una vintena de civils morts. Moscou assegura que els seus atacs estan dirigits a objectius estratègics, però l’atac d’ahir va destrossar un edifici d’apartaments on van morir almenys quatre persones, entre elles una dona embarassada de sis mesos. Una vintena de persones van ser rescatades.

“A sota de la runa encara pot haver-hi gent. Hi ha tres hospitalitzats, dos d’aquests són operaris del Servei Estatal d’Emergències”, va dir l’alcalde, Vitali Klitxkó. El batlle va explicar que es van sentir un total de cinc explosions a la capital.

La mateixa Rússia també va rebre les conseqüències de l’ofensiva aèria després que un avió militar rus SU-34 es va estavellar al pati d’un edifici residencial a la ciutat balneari de Ieisk, a prop d’Ucraïna i banyada per la mar d’Azov, que va causar la mort d’almenys tres persones. L’accident es va produir quan l’avió s’elevava per fer un vol d’entrenament des de l’aeròdrom del Districte Militar Sud.

Després d’aquesta nova onada d’atacs, les autoritats ucraïneses van urgir els països occidentals a subministrar a Kíiv defensa antiaèria “com més aviat millor”.

Segons l’últim comunicat de les administracions militars regionals, l’exèrcit rus va llançar ahir atacs amb míssils, drons, llançacoets múltiples i artilleria pesant contra nou regions. A més de Kíiv, també van ser atacades nou localitats més.

El Ministeri de Defensa rus va confirmar l’atac amb armament d’alta precisió i llarg abast contra “centres de comandament militar i infraestructura energètica ucraïnesa”. A Sumi, on també van morir tres persones, l’exèrcit rus va disparar ahir a la matinada quinze projectils de sistemes d’artilleria autopropulsada. La defensa antiaèria ucraïnesa va abatre desenes de drons i míssils de creuer, però no va poder impedir que “centenars” de localitats es quedessin sense electricitat ahir, segons va afirmar el primer ministre ucraïnès, Denís Xmigal.

Les autoritats ucraïneses culpen l’Iran, a qui acusen de subministrar els drons kamikazes a Rússia, de ser el “responsable de l’assassinat d’ucraïnesos”. “Un país que oprimeix el seu propi poble està ara subministrant als monstres russos armament per a assassinats massius al cor d’Europa”, va dir Mikhaïlo Podoliak, assessor del president ucraïnès. El ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitro Kuleba, va instar la Unió Europea a imposar sancions a l’Iran i a proporcionar més sistemes de defensa aèria. Teheran va negar que estigui subministrant armament.

Mentrestant, Rússia i Bielorússia acceleren la formació d’una agrupació militar regional al flanc occidental. Els primers soldats russos van arribar dissabte en tren a l’antiga república soviètica. Segons Minsk, Rússia enviarà uns 170 tancs, fins a 200 vehicles blindats de combat i fins a cent peces d’artilleria i morters al front sud de Bielorússia, fronterer amb Ucraïna.

LES FRASES

L’enemic pot atacar les nostres ciutats, però no podrà doblegar-nos
Volodímir Zelenski
president d’ucraïna
L’Iran subministra als russos armes per a assassinats massius al cor d’Europa
Mikhaïlo Podoliak
assessor del president ucraïnès

La periodista rebel fuig de Rússia

La periodista Marina Ovsiànnikova, coneguda per haver irromput en un programa de la televisió pública russa amb un cartell contra la guerra a Ucraïna i declarada en crida i cerca, ha fugit de Rússia, segons va declarar ahir el seu advocat, Dmitri Zajvàtov. Segons Zajvátov, la periodista està “sota la protecció d’un país europeu”. Després d’haver estat acomiadada i multada, la periodista va emigrar a Alemanya, però va tornar a Rússia, on va continuar expressant-se en contra el conflicte. Després de participar en un piquet a mitjan juliol, Ovsiànnikova va ser acusada de difondre informacions falses sobre l’exèrcit rus, per la qual cosa podria ser condemnada fins a deu anys de presó. El Tribunal Bassmanni de Moscou va decretar a l’agost arrest domiciliari fins al 9 d’octubre. Posteriorment el seu exmarit va informar que havia fugit amb la seva filla sense especificar-ne la destinació. Rússia va declarar a principis d’octubre en crida i cerca la periodista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona