Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Dinamarca confirma que els gasoductes van ser danyats per explosions

Imatges capturades per drons submarins han permès comprovar que falten prop de 50 metres de canonades, i que el terreny està esquerdat com si haguessin estat sotmesos a una força extrema

Les investigacions preliminars de la policia i de les forces armades daneses han confirmat que els danys als gasoductes Nord Stream 1 i 2 van ser causats per “potents explosions”.

La Policia de Copenhaguen s’ha referit aquest dimarts en un comunicat a les investigacions en les “escenes del crim” en la mar Bàltica, en cooperació amb l’Exèrcit i amb els Serveis d’Intel·ligència de la Policia Noruega (PET).

“Les recerques han confirmat que Nord Stream 1 i 2 han sofert danys extensos en la zona econòmica exclusiva danesa i que aquests danys van ser provocats per potents explosions”, ha assenyalat aquesta font.

La policia danesa ha anunciat a més que, sobre la base d’aquests resultats preliminars, es crearà un grup de recerca conjunt amb el PET per a continuar esclarint el cas, que cooperarà amb les autoritats competents en Dinamarca i a Noruega.

No obstant això, el comunicat ha destacat que encara és “massa aviat” per a informar sobre el marc en el qual es produirà la cooperació internacional amb Alemanya i Suècia, entre altres països.

Això es deu al fet que hi ha diversos actors implicats i al fet que en cada país és una institució diferent la que està fent-se càrrec del cas, han assenyalat, després que mitjans alemanys informessin aquesta setmana que les autoritats sueques i daneses eren poc inclinades a cooperar per raons de seguretat.

La Policia de Copenhaguen ha destacat a més que en aquests moments no és possible predir quan finalitzarà la recerca.

D’altra banda, el diari suec “Expressen” ha publicat aquest dimarts imatges que segons afirma el mitjà mostren una de les canonades de Nord Stream 1, preses a 80 metres de profunditat per drons submarins de la companyia noruega Blueye Robottics. “Expressen” assegura que en el punt investigat falten uns 50 metres de canonada i que els extrems del conducte estan retorçats i estripats com si haguessin estat sotmesos a una força extrema. A més, el llit marí aparenta estar esquerdat entorn del punt en el qual es va detectar una de les quatre fuites a la fi de setembre.

Els gasoductes Nord Stream 1 i 2 no estaven operatius en el moment de sofrir els danys, ja que la companyia russa Gazprom havia deixat de subministrar gas a través del primer a principis de setembre, després d’anar reduint el flux al llarg de l’estiu, i el segon no havia arribat a entrar en funcionament encara.

Les autoritats sueques i daneses van partir des d’un primer moment de la hipòtesi del sabotatge i, igual que la resta de països occidentals, sospiten d’una autoria russa.

Destituït el cap de ciberseguretat alemany per “proximitat” amb cercles russos

El cap del departament alemany de Seguretat Informàtica, Arne Schönbohm, ha estat destituït, segons ha informat avui un portaveu del Ministeri de l’Interior, unes setmanes després de sortir a la llum la seva suposada proximitat amb l’entorn de l’espionatge rus.

Schönbohm, en el càrrec des de 2016, estava en la corda fluixa per haver estat membre fundador de l’anomenat Consell de Ciberseguretat d’Alemanya que, segons revelacions periodístiques, estava vinculat amb els serveis secrets russos.

Aquesta qüestió va cobrar nova dimensió enmig de l’alarma suscitada davant successius sabotatges a infraestructures energètiques, com els gasoductes russo-alemanys Nord Stream 1 i 2, així com a la xarxa ferroviària alemanya.

Un portaveu d’Interior ha comunicat la decisió de la ministra, Nancy Faeser, que s’aplicarà amb efectes immediats, després que diversos mitjans, com “Der Spiegel”, avancessin la notícia.

El Kremlin diu que és “absurd” culpar a Rússia de sabotatge dels gasoductes

El Kremlin va afirmar avui que és “absurd” intentar atribuir a Rússia la responsabilitat del sabotatge dels gasoductes Nord Stream 1 i 2, després que d’aquest dimarts la Policia de Copenhaguen comuniqués que els danys en totes dues infraestructures van ser provocats per “potents explosions”. “Almenys per les declaracions que sentim des d’Alemanya, França i Dinamarca, aquesta recerca a priori ha estat dirigida a endossar la responsabilitat (del sabotatge) a Rússia. És absurd”, va emfatitzar el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa telefònica diària.

Peskov ha afegit que les dades dels serveis secrets russos apunten completament en una altra direcció, en al·lusió al fet que, com ha declarat Moscou, els majors beneficiaris del sabotatge dels gasoductes Nord Stream són els Estats Units i Ucraïna. “A més, simplement cal emprar la lògica més elemental per a entendre que el sabotatge causa un gran mal als interessos russos”, ha dit Peskov.

El portaveu també ha lamentat que la investigació es dugui a terme sense la participació de Rússia, que és copropietària dels gasoductes. “No tenim la possibilitat d’efectuar treballs en el terreny i de dur a terme la nostra pròpia recerca”, ha afegit.

Els gasoductes Nord Stream 1 i 2 no estaven operatius en el moment de sofrir els danys, ja que la companyia russa Gazprom havia deixat de subministrar gas a través del primer a principis de setembre i el segon no havia arribat a entrar en funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona