Política

La CE defuig limitar el preu del gas

La Comissió Europea vol obligar els estats a comprar conjuntament el 15% del combustible per sumar poder negociador

Brussel·les planteja un nou índex de preus per reflectir l’actual sistema energètic

Les elevades factures de la llum i el gas no donen treva als consumidors i empreses europeus, però Brussel·les defuig aplicar més mesures immediates per rebaixar-les. La Comissió Europea va presentar ahir l’esperat paquet de propostes per aplacar la crisi per l’alça dels preus de l’energia, que se centra principalment en accions amb la mirada posada en l’hivern que està a punt d’arribar i deixa fora el límit al preu del gas que s’utilitza per a la generació elèctrica, defensat per més de la meitat dels estats membres i que implicaria ampliar a escala europea un mecanisme semblant a l’anomenada “excepció ibèrica” que ja tenen l’Estat espanyol i Portugal.

La recepta de Brussel·les contra l’alça dels preus es decanta més cap a les tesis d’Alemanya i els Països Baixos –contraris al límit al preu del gas– que no pas cap a la d’aquesta quinzena de països, entre els quals hi ha els estats espanyol i francès i Itàlia. El paquet de mesures de la Comissió Europea inclou obligar els estats a comprar conjuntament el 15% del gas necessari per omplir les reserves de cara a aquest hivern.

La idea de fons de les autoritats comunitàries és sumar poder negociador per aconseguir millors preus. “La demanda d’Europa és molt gran. En comptes d’anar cadascú oferint preus superiors, els estats membres i les seves companyies energètiques han de treure profit del seu poder de compra conjunta”, va assenyalar la presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, en la presentació de les mesures energètiques des de la seu de l’eurocambra a Estrasburg, on se celebra aquesta setmana la sessió plenària.

Una altra de les principals propostes de l’executiu comunitari és imposar, de manera temporal, un “límit dinàmic” als preus de referència del gas natural a Europa, el TTF dels Països Baixos. “El TTF ja no reflecteix la veritable situació del mercat”, va remarcar Von der Leyen. Segons la proposta de l’executiu comunitari, les transaccions que superin el límit no estaran permeses, cosa que ajudarà a “evitar una volatilitat extrema i preus excessius”. A més, Brussel·les proposa fixar un límit al nivell de fluctuació dels preus negociats en un sol dia, amb l’objectiu de “protegir” els operadors.

Aquest mecanisme per establir un límit temporal i dinàmic s’utilitzaria només si es considerés necessari i estaria en vigor fins que es desenvolupi un índex de preus alternatius al TTF, molt vinculat al valor del gas que arriba per gasoducte i que no recull adequadament el preu del gas natural liquat.

En la cursa per independitzar-se dels hidrocarburs russos, la Unió Europea compra ara més gas natural liquat i l’índex actual n’infla el preu. El nou índex “complementari” per al gas natural liquat estarà a punt la primavera vinent, segons els càlculs de Brussel·les.

Malgrat no estar inclòs en el paquet de la Comissió Europea, el límit al preu del gas que s’utilitza en la generació elèctrica no està completament enterrat perquè ha rebaixat les factures a l’Estat espanyol i Portugal, va dir Von der Leyen. “Creiem que val la pena considerar-ne la introducció a escala europea. Ara estem analitzant les dades disponibles i intentant trobar respostes a algunes qüestions que es mantenen obertes”, va afirmar l’alemanya.

Finalment, la Comissió Europea continua impulsant plans per preparar-se per als pitjors escenaris amb més talls de subministrament. Per aquest motiu, l’executiu comunitari planteja un model obligatori de solidaritat entre estats membres en cas que algun dels quals tingui problemes de subministrament. Alguns països comunitaris tenen acords bilaterals de col·laboració, però són pocs. “Hauríem de tenir 40 acords de solidaritat d’aquest tipus, però només en tenim sis. No és suficient en una crisi d’aquest abast”, va reivindicar Von der Leyen. Amb normes estandarditzades, Brussel·les vol cobrir aquesta mancança.

Un cop la Comissió Europea ha posat les seves cartes sobre la taula, ara la incògnita és saber si aquestes mesures seran suficients per als països que demanen més ambició europea. Els líders del bloc comunitari es reuneixen aquest dijous i divendres a Brussel·les per intentar desencallar, de nou, les mesures energètiques que aplaquin la crisi per l’alça dels preus derivada de la invasió russa a Ucraïna.

LES FRASES

Els estats han de treure profit del poder de compra conjunta
Val la pena considerar-la [l’excepció ibèrica] a escala europea
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.