Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Els prorrussos afirmen haver repel·lit un intent ucraïnès de recuperar la central nuclear de Zaporíjia

Almenys 30 llanxes i un vaixell de càrrega haurien participat en l’operació

Les autoritats de Kherson preveuen evacuar entre 50.000 i 60.000 persones

Les forces russes han repel·lit aquest dimecres un atac ucraïnès per intentar suposadament recuperar el control de la central nuclear de Zaporíjia.

Segons l’activista prorrús Vladímir Rogov, l’Exèrcit d’Ucraïna ha intentat un desembarcament amb més de 30 llanxes a les rodalies de la ciutat ucraïnesa d’Energodar, que allotja al seu terme la central nuclear.

“El combat ha durat diverses hores, no menys de tres o tres i mitja. L’intent de desembarcament ha estat rebutjat”, ha afirmat Rogov, líder del moviment “Junts amb Rússia” a la regió de Zaporíjia, a l’agència RIA Novosti.

Segons el seu relat, “un grup gran de llanxes de desembarcament, carregades de combatents de tropes especials”, ha sortit aquesta nit “des de la part sud de la ciutat de Zaporíjia i altres direccions”. Rogov ha afirmat que en l’operació hi han participat almenys 30 llanxes, així com un “vaixell de càrrega gran”.

Aquest dimecres les autoritats de la ciutat d’Energodar han denunciat que l’Exèrcit ucraïnès han atacat amb míssils nord-americans HIMARS la seu de l’administració local, un pont d’accés a la ciutat i una subestació elèctrica.

El cap de l’administració prorrussa de la ciutat, Alexandr Volga, ha afirmat que la ciutat d’Energodar s’ha quedat a les fosques com a resultat de l’atac.


Les autoritats de Kherson preveuen evacuar unes 60.000 persones
Moscou, 19 oct (EFE).- Les autoritats prorruses de la regió ucraïnesa de Kherson, annexionada il·legalment a principis d’octubre per Rússia, tenen previst evacuar entre 50.000 i 60.000 persones a partir d’aquest dimecres.

“Hem fet comptes i planifiquem traslladar aproximadament entre 50.000 i 60.000 persones al marge esquerre del riu Dnièper”, ha anunciat aquest dimecres el governador en funcions de la part ocupada de la província, Vladímir Saldo, a la televisió pública russa. Segons el polític prorrús, l’evacuació trigarà aproximadament una setmana.

Saldo, que ja va fer ahir una crida a la població a abandonar la ciutat, ha advertit que l’Exèrcit ucraïnès podria destruir les rescloses de la hidroelèctrica de Nova Kajovka i això “el nivell de l’aigua podria créixer un metre en alguns llocs”. “És per això que cal treure la gent d’aquí amb més rapidesa”, ha assenyalat.

L’Administració de la ciutat ha enviat aquest matí missatges SMS a la població local on recomana evacuar Kherson davant el perill d’atacs ucraïnesos contra els barris de la capital regional i dona informació del lloc de sortida dels autobusos.

El governador en funcions ha garantit que l’evacuació serà “organitzada, per etapes i gratuïta”. “Demano a tots mantenir la calma i no escoltar els qui promouen el pànic. La regió de Kherson continua sota la protecció segura de l’Exercit rus”, ha afegit.

Dimarts a la tarda Saldo va demanar a la població local que abandonés quatre municipis del marge dret de Kherson davant d’una possible ofensiva ucraïnesa contra la ciutat. “He pres la decisió difícil però correcta de declarar el trasllat organitzat de la població dels municipis de Bersilav, Belozersk, Snigiriovsk i Alexandrovsk al marge dret del Dnièper”, va indicar.

Saldo va explicar que l’Exèrcit rus aixecarà en aquests indrets fortificacions “per rebutjar qualsevol atac” i ha afegit que “on treballen els militars no hi ha lloc per a civils”. “Deixem a l’Exèrcit rus fer la seva feina”, va afegir.


Moscou admet que la situació és “difícil”
El general rus Serguéi Surovikin, comandant de l’“operació militar especial” a Ucraïna, ha admès que la situació és “difícil” en aquesta zona. “Actuarem de manera conscient, oportuna, i no descartarem la presa de decisions difícils”, ha dit en les seves primeres declaracions després d’assumir el comandament màxim de les tropes russes a Ucraïna.

El militar ha denunciat que l’Exèrcit ucraïnès “ataca deliberadament objectius de la infraestructura i habitatges” a la ciutat de Kherson. Surovikin ha reconegut que les forces ucraïneses han malmès els accessos sobre el Dnièper, cosa que “dificulta el subministrament d’aliments”.

“La comandància de l’OTAN que dirigeix les Forces Armades d’Ucraïna fa temps exigeix al règim de Kíiv operacions d’ofensiva en la direcció de Kherson sense pensar en el cost de vides entre els militars de l’Exèrcit ucraïnès o la població civil”, ha lamentat.

Surovikin ha advertit del perill d’un atac amb míssils a la central hidroelèctrica de Kajovka o bombardejos indiscriminats contra la ciutat. “Aquestes accions poden conduir a la destrucció de la infraestructura d’un important centre industrial i un gran nombre de víctimes civils”, ha alertat.

El comandament rus ha afirmat que la principal tasca de l’Exèrcit rus consisteix a conservar la vida i la salut de la població civil i ha garantit que les seves tropes garantiran davant de tot “la sortida segura, ja anunciada” de la població de Kherson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES