Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La UE acorda sancions contra l’Iran per subministrar drons a Rússia per atacar Ucraïna

Els 27 congelen els actius a tres individus i una empresa i estan “preparats” per ampliar la mesura a quatre entitats més

Brussel·les ha confirmat aquest dijous que ja té “evidències suficients” de la implicació de Teheran

La Unió Europea (UE) ha acordat noves sancions contra tres persones i cinc empreses de l’Iran per haver subministrat drons a Rússia que s’han utilitzat per atacar Ucraïna.

La presidència txeca de torn del Consell Europeu ha anunciat aquest dijous que els vint-i-set han decidit congelar els actius a tres individus i una entitat que consideren “responsables del subministrament de drons” amb els quals Moscou bombardeja la població i infraestructures civils ucraïneses. La UE està “preparada” per estendre les sancions a quatre firmes més que ja figuren en una llista negra anterior, afegeix el comunicat.

El Consell de la UE ha formalitzat a través d’un procediment escrit l’acord polític per aplicar aquestes sancions, assolit dimecres a la tarda pels ambaixadors dels vint-i-set davant la UE. El Diari Oficial de la UE publicarà aquesta tarda la decisió i la llista de nous sancionats.

L’acord per sancionar Teheran per subministrar a Moscou aquest tipus d’armament, que està causant estralls en la població i en infraestructures civils essencials com centrals elèctriques, s’ha materialitzat en un temps rècord, des que dilluns els ministres comunitaris d’Exteriors van proposar treballar sobre aquestes mesures.

El cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, va afirmar després de la reunió de dilluns que abans de sancionar l’Iran havien de reunir les proves necessàries sobre el seu paper en el lliurament de drons a Rússia.

Malgrat que Ucraïna havia insistit en la implicació de Teheran, el govern iranià ho negava taxativament.

Aquest dimecres al matí la Comissió Europea (CE) ha confirmat que havia recaptat “evidències suficients” que la república islàmica ha proporcionat al Kremlin els drons amb els quals bombardeja Ucraïna.

“Ara que hem recaptat les nostres evidències suficients, el Consell treballa per donar una resposta clara, ràpida i ferma ”, ha avançat la portaveu d’Exteriors de l’executiu comunitari, Nabila Massrali, en la roda de premsa diària de la institució. Hores més tard d’aquestes declaracions va arribar l’acord polític dels vint-i-set.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha donat la “benvinguda” a la decisió d’adoptar “mesures restrictives contra aquells que subministren suport militar a Rússia” i ha destacat que s’ha fet “en un temps rècord”. “Prenem mesures ràpides contra l’Iran, que dona suport a la guerra de Rússia a Ucraïna”, ha sentenciat.

També ha celebrat la decisió europea el titular d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, que ha agraït a la UE que hagi respost amb rapidesa a la crida que va fer dilluns “a imposar sancions a l’Iran per ajudar Rússia a matar ucraïnesos i malmetre la nostra infraestructura energètica”. “En tres dies, la UE ha acordat un conjunt de restriccions que entraran en vigor tan aviat com avui”, ha aplaudit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona