Política

Els mandataris europeus pressionen Alemanya per limitar el preu del gas

Els Països Baixos demanen garanties que el topall funciona i no afectarà el subministrament

La UE acorda sancions a l’Iran per servir drons a Rússia

Els líders europeus redoblen la pressió sobre Alemanya per intentar tancar un acord sobre el límit al preu del gas que permeti rebaixar la factura elèctrica. Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es van reunir ahir a Brussel·les amb l’objectiu de desencallar una mesura que fa setmanes que centralitza el debat europeu, però que continua xocant amb l’oposició d’Alemanya i els Països Baixos.

Davant la pressió de més de la meitat dels països de la UE, entre els quals hi ha França, Itàlia i l’Estat espanyol, la Comissió Europea va proposar aquesta setmana un límit temporal i flexible al preu del gas en l’índex de referència TTF fins que el bloc tingui un índex alternatiu que reflecteixi millor el preu del gas natural liquat, del qual la UE és ara més dependent. Aquesta és la proposta que els líders dels Vint-i-set tenien sobre la taula i que Alemanya i els Països Baixos han estat reticents a acceptar.

“No crec que sigui bo ni per a Alemanya ni per a Europa que aquesta s’aïlli. És important que puguem trobar consens sobre propostes que són d’ampli consens”, va dir de manera contundent el president francès, Emmanuel Macron, en plena crisi de l’eix franco-alemany. Ara bé, en la batalla contra el límit al preu del gas, Berlín no ha estat sola. Els Països Baixos mantenien la pugna, tot i que amb una posició més flexible.

En l’arribada a la cimera, el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, va obrir la porta a donar suport a la mesura, sempre que hi hagi “garanties” que funciona a l’hora de rebaixar els preus i assegurar el subministrament. “Tothom vol que baixi el preu del gas, però cal estar segurs que els fluxos de gas continuen arribant”, hi va afegir, tot subratllant que cal “prendre bones decisions”.

La UE es juga molt en la resposta a la crisi energètica perquè afecta de ple l’economia. Ja fa un any que debaten sobre com rebaixar el preu de l’energia, si bé és cert que la discussió ha pres encara més rellevància després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Avançar en les decisions és cada cop més urgent. “Arribar a un acord és difícil, però és important enviar un fort senyal d’actuar junts”, va alertar el president del Consell Europeu, Charles Michel.

En la trobada, els líders europeus també van abordar la situació a Ucraïna i van refermar el suport al país. Com en les anteriors reunions des de l’inici de la guerra, hi va intervenir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que va denunciar els atacs russos a infraestructures energètiques. Ho va fer poques hores després que els Vint-i-set sancionessin l’Iran per subministrar drons a Rússia que s’han fet servir per atacar Ucraïna.

LES FRASES

No crec que sigui bo ni per a Alemanya ni per a Europa que aquesta s’aïlli
Emmanuel Macron
president de frança
És important enviar un fort senyal que la UE actua junta
Charles Michel
president del consell europeu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona