Política

Meloni renega ara del feixisme en el seu primer discurs al Parlament italià

La líder d’ultradreta supera una votació de confiança de tràmit abans de la seva investidura

La primera ministra afirma que no vol sabotejar la UE

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va superar ahir la votació de confiança al Parlament, primer pas per a la seva investidura i requisit que es repetirà avui al Senat, tot i que no hi haurà problemes perquè en surti airosa, ja que, amb el suport dels seus socis de coalició, la Lliga i Força Itàlia, té majoria absoluta a les dues cambres.

En el seu discurs davant la cambra baixa, Meloni, que vol que se l’anomeni president i no presidenta, va afirmar: “Mai no he sentit simpatia per règims antidemocràtics, inclòs el feixista.” La primera dona al capdavant del govern italià, que va iniciar la seva carrera política a les joventuts del Moviment Social, un partit postfeixista, va assegurar que les lleis racials contra els jueus aprovades pel règim de Mussolini “són el punt més baix” de la història del país. “Lluitarem contra qualsevol forma de racisme, antisemitisme, violència política i discriminació”, hi va afegir Meloni. Pel que fa al medi ambient, va assenyalar: “[Els conservadors] volem defensar la natura amb l’home a dins. Combinar sostenibilitat ambiental, econòmica i social.” Pel que fa a la família, que té el seu propi ministeri en el nou executiu italià, va explicar que preveu un pla “per redescobrir la bellesa de la paternitat i tornar a posar la família al centre de la societat”. Meloni es va comprometre a augmentar els imports del xec per fills i a ajudar les parelles joves a obtenir una hipoteca per al seu primer habitatge i va assegurar que “aquest govern de centredreta mai limitarà les llibertats existents dels ciutadans i de les empreses”. També va avançar mesures com la introducció d’un semipresidencialisme (en el qual el cap de l’Estat sigui escollit per la ciutadania), la modificació de la renda de ciutadania, suport per pagar les factures i els combustibles, incentius per al treball femení, una amnistia fiscal i augmentar la recerca de gas al seu mar territorial.

Una UE “més eficaç”

Pel que fa a la política internacional, Meloni va afirmar que no vol sabotejar la UE, sinó “fer-la més eficaç en la resposta a les crisis” i que Itàlia continuarà sent un soci lleial de l’OTAN. Va confirmar que es respectaran els compromisos internacionals per ajudar Ucraïna a defensar-se de Rússia i que vol revisar el pla de recuperació presentat a Brussel·les per a la utilització dels fons europeus. Sobre immigració, vol “recuperar la proposta original de la missió naval Sophia” de la UE, que en la tercera fase “preveia el bloqueig de les sortides de vaixells del nord d’Àfrica”.

Per la seva banda, els partits de l’oposició van considerar el discurs de Meloni buit, demagògic i patriarcal.

LES FRASES

Mai no he sentit simpatia per règims antidemocràtics, inclòs el feixista
Aquest govern mai limitarà les llibertats existents dels ciutadans i les empreses
Giorgia Meloni
Primera ministra italiana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona