Política

iran

Milers d’iranians recorden Amini en la seva tomba en acabar el dol

Les protestes han passat dels carrers a les institucions universitàries per l’efecte de la repressió del règim

Milers d’iranians han desafiat aquest dimecres a les autoritats i s’han congregat a la tomba de la jove Mahsa Amini per a commemorar la fi del dol per la seva mort, el 16 de setembre, després de ser detinguda per la Policia de la moral, en una jornada en la qual hi ha hagut xocs amb les forces de seguretat.

Ni la forta presència policial ni els advertiments de les autoritats han evitat que una enorme multitud es congregués en el cementiri d’Aichi, a la ciutat de Saqez, al Kurdistan, d’on era originària la jove de 22 anys, per a cridar una vegada més “dona, vida, llibertat”.

En la cultura xiïta de l’Iran té una gran importància el ritu de rememorar al difunt passats 40 dies de la seva mort, data que posa fi al dol de la família.

Unes 2.000 persones s’han reunit en el cementiri on ha estat enterrada Amini, segons mitjans oficials com Fars, però els vídeos compartits per activistes en xarxes han mostrat una enorme multitud i llargues cues en les carreteres que es dirigien cap al cementiri, que superen els números oficials.

La celebració del ritu s’ha dut a terme a pesar que l’oficina del governador provincial va anunciar que la família no celebraria la cerimònia.

Un cop allí, els congregats han corejat “dona, vida, llibertat”, “llibertat, llibertat, llibertat” i “mort al dictador” en referència al líder suprem de l’Iran, Ali Jameneí, alhora que les dones van onejar els seus vels.

Al llarg de ciutat natal d’Amini s’han produït xocs amb les forces de seguretat, que mitjans oficials com l’agència ISNA han definit com a “enfrontaments dispersos”.

No obstant això, l’ONG kurda Hengaw, amb seu a Oslo, ha afirmat que la Policia ha fet ús de gasos lacrimògens i ha arribat a disparar a la multitud, un extrem que no ha estat confirmat.

Les autoritats han restringit internet a la província del Kurdistan per a tractar de controlar les protestes, segons ha informat la plataforma NetBlocks, que supervisa la censura en la xarxa.

En el cementiri d’Aichi van començar precisament les protestes i es van cremar els primers mocadors el 17 de setembre, un dia després de la mort de la jove després de ser detinguda tres jornades abans per la Policia de la moral per portar mal posat el vel islàmic.

Des de llavors se succeeixen unes protestes, centrades ara sobretot en universitats, enmig d’una forta repressió que ha causat almenys 108 morts segons l’ONG amb seu a Oslo Iran Human Rights.

Aquest dimecres no ha estat una excepció i, en resposta a la crida de col·lectius de joves de commemorar l’efemèride d’Amini, molts iranians han sortit als carrers de nou en almenys una dotzena de ciutats.

Així, Teheran, Qom, Kerman, Meixad, Isfahan, Xiraz o Tabriz han viscut noves protestes, que encara que limitades en grandària, han suposat la jornada amb més mobilitzacions en les últimes setmanes.

Les mobilitzacions han anat evolucionant conforme les autoritats han reaccionat i ara estan gairebé totalment centrades en universitats, mentre que les protestes als carrers i instituts han gairebé desaparegut de moment.

Estat Islàmic reivindica l’atac amb 15 morts en un santuari de l’Iran

El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha reivindicat l’atac a tirs d’aquest dimecres en un santuari de la ciutat de Shiraz, en el sud de l’Iran, que ha deixat almenys 15 morts i 40 ferits, segons ha informat l’agència Amaq, afí als radicals.

Un combatent de l’organització gihadista sunnita ha atacat els guàrdies de seguretat del santuari de Shahcheragh, i després ha entrat amb un rifle dins del temple, on ha començat a disparar contra els fidels de la branca musulmana xiïta, majoritària a l’Iran, segons la font.

Les autoritats iranianes xifren en 15 el nombre de morts fins al moment, però Amaq l’ha elevat a 20.

L’autor dels trets ha resultat ferit i ha estat detingut, segons l’agència de notícies oficial iraniana IRNA.

Moltes persones visiten aquest santuari els dimecres, segons la tradició local. L’atac ha passat durant les hores que més visitants té el santuari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.