Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia assaja les seves armes nuclears mentre s’alenteix contraofensiva de Kíiv

Les pluges dificulten l’avanç de les tropes ucraïneses a la regió de Kherson

Rússia ha efectuat aquest dimecres maniobres de les seves forces nuclears estratègiques “Grom” (Tro) en un nou desafiament a Occident, mentre que en el camp de batalla la contraofensiva ucraïnesa en la meridional regió de Kherson s’ha alentit.

“Els objectius previstos durant els exercicis de les forces estratègiques de contenció han estat complertes íntegrament. Tots els míssils van aconseguir els seus objectius”, ha informat el Kremlin.

Durant els exercicis, presidits per videoconferència pel president rus, Vladímir Putin, s’ha realitzat un simulacre de “llançament nuclear massiu per part de les forces estratègiques ofensives en resposta a un atac nuclear enemic”.

Les forces estratègiques russes han llançat míssils balístics i de creuer des del submarí atòmic Tula, dos bombarders estratègics TU-95MC i sistemes de míssils intercontinentals mòbils d’emplaçament terrestre Yars, que han estat disparats des del cosmòdrom de Plessetsk.

També s’han llançat míssils balístics Sinevá des de la mar de Barentsz, en el nord de la part europea de Rússia, fins al polígon de Kurá, en la península de Kamtxatka, banyada per l’Oceà Pacífic.

Es tracta dels primers exercicis de les forces nuclears russes des de l’inici de l’ofensiva a Ucraïna al febrer.

El Pentàgon ha revelat prèviament que Rússia havia informat els EUA dels seus plans, que coincideixen amb els exercicis nuclears de l’OTAN Steadfast Noon.

Temor a l’ús d’una bomba bruta

Les maniobres russes es duen a terme enmig de temors per l’ús d’una bomba bruta amb elements radioactius a Ucraïna.

El Kremlin va assegurar aquest dimecres que continuarà els seus esforços diplomàtics per a advertir a la comunitat internacional del possible ús d’una bomba bruta per part de Kíiv, ja que aquesta amenaça encara persisteix. Kíiv al seu torn continua negant rotundament les acusacions russes i ha sol·licitat una visita d’experts de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) per a buidar qualsevol dubte sobre aquest tema.

La contraofensiva ucraïnesa s’alenteix

Entretant, la situació en el camp de batalla a Ucraïna s’ha estabilitzat i segueix l’evacuació russa des de l’annexionada regió de Kherson davant l’avanç ucraïnès.

Segons el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Réznikov, citat per l’agència UNIAN, les forces ucraïneses han alliberat més de 90 localitats a la regió que Rússia es va incorporar el mes passat. Alhora, Reznikov ha reconegut que el contraatac ucraïnès en el sud s’ha alentit a causa de les precipitacions abundants en la zona. “Ara mateix, per les condicions meteorològiques, i amb això em refereixo a les pluges, la contraofensiva s’ha alentit una mica”, ha dit.

Per la seva banda, el governador en funcions de la regió de Kherson designat per Rússia, Vladímir Saldo, ha informat al seu torn que des del passat 19 d’octubre unes 70.000 persones han estat evacuades al marge esquerre del riu Dnièper. Amb tot, ha insistit que els russos no abandonaran la capital regional. “Ningú lliurarà Kherson, ha dit.

Zaporíjia pendent de la situació al front

La veïna Zaporíjia, una altra regió ucraïnesa annexionada recentment per Rússia, també es troba pendent de les notícies del front. “Hi ha duels d’artilleria. S’observa una reagrupació d’un gran nombre d’unitats (ucraïneses)”, ha reconegut avui el polític prorús Vladímir Saldo.

Segons Saldo, el comandament ucraïnès ha traslladat tropes des dels fronts de Khàrkiv i Dniepropetrovsk, no sols a la regió de Kherson, sinó també a la de Zaporíjia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona