Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia suspèn l’acord per a l’exportació de gra d’Ucraïna

Moscou denuncia un “atac terrorista” contra vaixells militars i civils a Sebastòpol

El Kremlin acusa el Regne Unit de ser darrere de l’incident i també del sabotatge a gasoductes del mar Bàltic

El ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dissabte que suspèn la seva participació en els acords per l’exportació de cereals d’Ucraïna a través de la mar Negra.

Moscou ha justificat la seva decisió de retirar-se del pacte per l’“atac terrorista” perpetrat per Kíiv –segons Rússia- aquest dissabte “contra vaixells de la flota del mar Negre i vaixells civils” que
garanteixen el corredor marítim per a l’exportació de gra.

Rússia ha denunciat avui un atac massiu amb avions i aparells aquàtics no tripulats contra els vaixells de la seva flota i embarcacions civils que es trobaven a les rades interna i externa de Sebastòpol (Crimea), la principal base russa a la mar Negra. Segons Defensa, en l’atac ha patit danys menors el dragamines Ivan Golubets, així com d’una xarxa de protecció flotant a la badia.

El departament rus de Defensa ha indicat que “en l’atac han estat utilitzats nou drons i set aparells marítims no tripulats” i ha assegurat que tots els aparells han estat abatuts.

La portaveu del ministeri d’Afers Exteriors de Rússia, Maria Zakharova, ha argumentat que davant aquests fets, “la part russa no pot garantir la seguretat dels vaixells mercants” que participen en l’acord per a l’exportació de gra i “suspèn el seu compliment de manera indefinida”. “Les instruccions pertinents han estat impartides als representants russos al Centre de Coordinació Conjunt d’Istanbul, que controla el transport dels aliments ucraïnesos”, ha indicat.

Rússia i Ucraïna van arribar al juliol a un acord, amb la mediació de Turquia i l’ONU, per desencallar la sortida de milions de tones de gra a través de la mar Negra.

Les autoritats ucraïneses no han confirmat l’existència ni l’autoria d’aquest atac, que segons el Kremlin ha comptat amb la “participació d’especialistes britànics”. La diplomàtica ha declarat que la diplomàcia russa, juntament amb “òrgans competents”, estudiarà “passos pràctics” en relació a la participació d’especialistes britànics en l’atac d’avui contra Sebastòpol.

El ministeri d’Afers Exteriors rus també ha acusat els serveis especials britànics de ser darrere del sabotatge dels gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2, al mar Bàltic. Zakharova ha dit que tenen informació que el Regne Unit hauria provocat les explosions que van malmetre la infraestructura. Moscou ha atribuït la negativa de Dinamarca, Suècia i Alemanya a investigar conjuntament amb Rússia aquest sabotatge al fet que “tenen alguna cosa a amagar”. El Foreign Office britànic ho considera una “història inventada” per dissimular la “gestió desastrosa de la invasió il·legal d’Ucraïna”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts