Política

Rússia suspèn l’acord del gra ucraïnès en resposta a un atac amb drons

Moscou denuncia una agressió “terrorista” amb suport britànic a vaixells del mar Negre

L’ONU insta Rússia a respectar l’acord vital contra la fam al món

El Ministeri de Defensa de Rússia va anunciar ahir la suspensió de l’acord per a l’exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre. Defensa va justificar la decisió per l’“atac terrorista” perpetrat ahir amb la “participació d’especialistes britànics” contra els vaixells de la flota del mar Negre i els vaixells mercants que garanteixen el corredor marítim per a l’exportació de gra.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, va declarar que la diplomàcia russa juntament amb “òrgans competents” estudiarà “passos pràctics” amb relació a la participació d’especialistes britànics en l’atac d’ahir contra Sebastopol, on hi ha la principal base de la flota russa del mar Negre. Atesos aquests fets, va afegir la diplomàtica, “la part russa no pot garantir la seguretat dels vaixells mercants” que participen en l’acord per a l’exportació de gra i “en suspèn el compliment de manera indefinida”. “S’han donat les instruccions pertinents als representants russos al Centre de Coordinació Conjunt d’Istanbul, que controla el transport dels aliments ucraïnesos”, va indicar.

En la incursió es van utilitzar nou drons i set aparells aquàtics no tripulats, va especificar el comunicat castrense, que va assegurar que va ser dirigida per “especialistes britànics” que eren a la ciutat d’Otxàkov, a la regió ucraïnesa de Mikolaiv.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors rus va manifestar que la diplomàcia russa, juntament amb “òrgans competents”, estudiarà “passos pràctics” amb relació a la participació de britànics en l’atac contra Sebastopol.

L’ONU va reaccionar immediatament a l’anunci de Moscou i va advocar per la preservació de l’acord. “Estem en contacte amb les autoritats russes sobre aquest afer”, va assenyalar Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general de l’organisme, António Guterres. En un breu comunicat, Dujarric va remarcar que és “vital que totes les parts s’abstinguin de qualsevol acció que pugui posar en perill” l’acord, que és un “esforç humanitari que clarament està tenint un impacte positiu en l’accés al menjar de milions de persones al món”.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, va acusar el govern rus d’haver utilitzat un “pretext fals per bloquejar el corredor de gra, que garantia la seguretat alimentària de milions de persones”.

La UE ha congelat 17.000 milions d’euros de russos

La Unió Europea (UE) ha congelat com a part de les sancions contra Moscou 17.000 milions d’euros, propietat de noranta individus de nacionalitat russa, segons va anunciar ahir el comissari de Justícia, Didier Reynders. Com a part de les sancions occidentals s’han paralitzat més 300.000 milions en reserves de divises del banc central rus, va recordar.

Preguntat per la possibilitat de confiscar aquests fons per finançar la reconstrucció d’Ucraïna, tal com reclama Kíiv, Didiers va subratllar que si es tracta de diners confiscats procedents de “negocis criminals” seria en principi possible invertir-ho en un fons de reparacions per a aquest país. No obstant això, amb els fons congelats no n’hi ha prou per finançar la reconstrucció del país, va dir, per la qual cosa va plantejar la possibilitat de retenir els 300.000 milions de reserves de divises com a “garantia” fins que Moscou accepti participar en la reconstrucció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona