Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna denuncia “atacs massius” contra infraestructures energètiques

Diverses zones de Kíiv es queden sense subministrament elèctric i d’aigua

Els russos llancen míssils contra diverses regions del país, entre les quals Zaporíjia

La presidència d’Ucraïna ha denunciat una onada d’“atacs massius” i de forma simultània arreu del país contra infraestructures energètiques. Els bombardejos han provocat talls de llum a diferents punts del país, entre els quals la capital, Kíiv.

“Els terroristes russos han tornat a llançar un atac massius contra les instal·lacions del sistema elèctric a diverses regions d’Ucraïna”, ha assegurat el cap de l’oficina de la Presidència, Kirilo Timoixenko, al seu compte a Telegram. Alguns míssils han estat abatuts per les defenses aèries ucraïneses però altres han impactat sobre els objectius, ha detallat. Timoixenko ha assenyalat que com a conseqüència d’aquest “bombardeig massiu” s’estan fent “talls d’emergència” en el subministrament elèctric.

Els atacs contra instal·lacions energètiques crítiques han afectat, entre altres, les regions de Kirovohrad, Vínnitsia, i Lviv, on les defenses antiaèries han neutralitzat diversos míssils russos, d’acord amb l’agència Ukrinform.

També s’han produït atacs a la capital. L’alcalde Kiev, Vitali Klitxkó, ha alertat a les xarxes socials que part de la ciutat s’ha quedat sense llum com a conseqüència dels  nous atacs russos. Klitxkó ha explicat que els tècnics treballen per restablir el servei després dels danys provocats pel bombardeig a una instal·lació elèctrica que alimenta uns 350.000 apartaments.

A més, algunes zones s’han quedat sense subministrament d’aigua potable.

Des de fa unes setmanes, les tropes russes han tornat a intensificar els atacs sobre Kíiv, sobretot els realitzats amb drons kamikaze i dirigits contra infraestructures energètiques i altres objectius civils.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha denunciat reiteradament l’ús d’aquests aparells, de fabricació iraniana, i ha reclamat una reacció internacional contundent.

Moscou justifica que aquests atacs són la resposta a l’explosió d’un camió cisterna a mitjan octubre en un pont a l’annexionada península de Crimea, una acció que Rússia atribueix a Ucraïna.


Atacs a Zaporíjia
Les forces russes han llançat també aquest dilluns al matí una onada de míssils cap a la regió de Zaporíjia que ha malmès “infraestructures crítiques”.

“Al voltant de les vuit del matí [hora local] l’enemic ha llançat atacs amb coets contra Zaporíjia, al sud del país. Les primeres informacions indiquen que els míssils han estat llançats des d’avions. Les infraestructures crítiques han resultat malmeses. Per tant, són possibles talls d’electricitat”, ha informat el cap de l’administració militar ucraïnesa a la regió, Oleksander Starukh. De moment no hi ha constància de cap víctima.

El responsable militar ha alertat que es poden produir nous atacs i ha demanat a la població que estigui amatent.

A la regió de Zaporíjia hi ha la central nuclear més gran d’Europa, que es troba des del març passat sota control de les forces russes, tot i que hi treballen operaris ucraïnesos. Les instal·lacions de la planta han patit diversos atacs –dels quals Moscou i Kíiv s’acusen mútuament- que han obligat a desconnectar-la del sistema energètic local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona