Política

MARC GIRIBET I GAVARA

CAP DE L’OPOSICIÓ A SANT ANDREU DE LA BARCA (FEM SANT ANDREU)

“Com ha passat en altres ciutats, aquí també estem en un final de cicle del PSC”

Afirma que cal creure’s la ciutadania quan indica que la inseguretat és el principal problema del municipi, i reclama reforçar la plantilla de la policia

Considera que hi ha un abandonament de la via pública i que cal revisar els contractes de neteja perquè no es compleixen

Marc Giribet (Sant Andreu de la Barca, 1989) lidera des del 2019 la coalició Fem Sant Andreu-Acord Municipal, formada per ERC i la plataforma Vecinos por el Cambio. Giribet va agafar el relleu de Jordi Albert, portaveu dels republicans a l’Ajuntament des del 2007. Sota aquesta nova marca, l’any 2019, Giribet va aconseguir doblar vots i regidors. De cara a les eleccions municipals del 2023 reeditaran la coalició amb l’objectiu de superar el PSC i ser la força més votada.

Quina valoració fa d’aquest mandat?
El primer que cal destacar és el relleu d’Enric Llorca a l’alcaldia després de 26 anys. Tot i el canvi, pel que hem vist al ple i també amb les accions de l’equip de govern i la nova alcaldessa, hi ha un clar continuisme. Són formes de governar de fa una vintena d’anys que no els han permès adaptar-se a les necessitats que la pandèmia ens ha demanat. No ha estat un mandat fàcil i per part de Fem Sant Andreu hem fet una oposició totalment responsable, especialment en els moments més durs de la pandèmia.
El PSC governa amb Ciutadans des del 2017. Quina lectura en fa?
Els socialistes sempre han cogovernat amb la dreta. Abans tenien el suport del Partit Popular, i el 2017, en lloc de comptar amb un partit progressista, Enric Llorca va buscar el suport de Ciutadans. Així ho ha continuat fent la nova alcaldessa tot i que en el seu ple d’investidura li vam demanar que governés en minoria i es recolzés en les formacions d’esquerra, amb nosaltres i Podem.
Enric Llorca va deixar l’alcaldia pocs mesos després d’una denúncia del seu grup per cobraments irregulars. Què va significar la seva renúncia al càrrec?
No seré jo qui vinculi la sortida d’Enric Llorca amb la denúncia per les dietes irregulars. El que és clar és que en la cronologia una cosa ve després de l’altra. Crec que estem en un final de cicle del PSC. Ha passat a moltes altres ciutats com Tarragona, Sabadell, Terrassa o Lleida. Són governs que s’han acabat esgotant. Enric Llorca va veure que el seu cicle s’havia acabat.
Què li sembla la tasca de la nova alcaldessa, Ana Alba, ara que ja fa més d’un any que exerceix el càrrec?
Estem veient un continuisme de la mateixa inacció i així tenim el poble. Quan l’alcaldessa era regidora d’Urbanisme, durant els primers tres anys del mandat, hi havia sis projectes gairebé tancats, heretats de l’antiga regidora, Eva Prim. Cap d’ells els ha pogut executar. Això sí, a tots els actes, a les imatges i a les fotografies hi podem trobar l’alcaldessa. El seu principal objectiu durant aquest any i escaig al capdavant de l’Ajuntament ha estat guanyar unes eleccions. Pel que fa a la gestió, la valoració és molt negativa. El poble es troba en una situació de desídia en l’àmbit de la seguretat i de l’espai públic i no estem sent una ciutat atractiva que pugui atreure inversions i mantenir una certa qualitat de vida dels habitants.
De cara a les pròximes eleccions mantindran la coalició amb Vecinos por el Cambio. Per què van decidir fer aquest acord i com ha funcionat fins ara?
Vam fer la coalició amb la finalitat d’assemblar-nos al màxim possible a la ciutadania que volem representar. Volíem recollir i captar les diverses ideologies i sensibilitats, evidentment pròximes a ERC, que hi ha dins de la ciutadania. Ser un projecte totalment transversal. Crec que ho hem aconseguit amb escreix. Ens vam enfocar no només com un projecte polític sinó com un moviment ciutadà, i aquí és on rau l’èxit de la iniciativa. Som persones del poble vinculades a les entitats, lluny de l’estereotip clàssic de polític. No teníem experiència política, però coneixem bé les problemàtiques del municipi.
Podrien sumar nous socis de cara al 2023?
L’espectre polític de Sant Andreu de la Barca ha quedat molt desfet després de les últimes eleccions. Van quedar quatre formacions fora de l’Ajuntament i sense representació no han continuat tenint vida. Hem anat incorporant persones de tots els àmbits i estem oberts a fer pactes preelectorals. Actualment, estem parlant amb diferents persones per ampliar la coalició.
Com afronta les pròximes eleccions?
Primer de tot, amb molta il·lusió. És el moment de fer el canvi. No podem permetre que aquest final d’etapa del PSC perjudiqui encara més la ciutadania. El nostre objectiu és aconseguir el suport majoritari de la ciutadania per poder tirar aquest canvi endavant. Aquests últims tres anys hem demostrat que tenim un projecte sòlid, alternatiu, perquè la ciutadania hi pugui confiar. Estem molt en contacte amb els veïns, amb les entitats, sortint a descobrir els problemes al carrer, una cosa que ens identifica molt. I, si cal, ens desplacem al Parlament, com ho vam fer ahir, per exigir més serveis en pediatria, ginecologia i salut mental en el nostre CAP i CUAP de Sant Andreu de la Barca. El PSC no té ni la il·lusió ni l’energia necessàries per afrontar aquest tram tan difícil que ens trobarem els pròxims anys.
Parlem dels principals problemes de Sant Andreu de la Barca. Vostè afirma que hi ha un problema amb la neteja. Què proposa?
Hi ha un abandonament de la via pública. Primer de tot cal revisar els contractes de neteja perquè no s’estan complint. Cal començar a preparar la ciutat per fer proves pilot de smart city vinculant-les amb la recollida d’escombraries. A través d’uns sensors es pot marcar una ruta eficient del camió de les escombraries i que només anem a recollir aquells contenidors que estiguin plens. Això faria augmentar la freqüència de recollida i assegurar un entorn net.
La percepció d’inseguretat és una realitat que apareix a les enquestes. Cal prendre més mesures en aquest àmbit?
Si la ciutadania, en un 30%, indica que la inseguretat és el principal problema del municipi, ens l’hem de creure i saber què és el que la provoca. Hem de reforçar la plantilla de la policia local, i l’hem de dotar de mitjans i formar-la. Ha de ser un cos viu, un cos que es va adaptant a les problemàtiques que té la ciutat. Ara s’ha tornat a incorporar el policia de proximitat, cosa que va proposar Fem Sant Andreu fa dos anys. Pel que fa a un reforç per part dels Mossos d’Esquadra, fer reclams a la premsa com fa l’alcaldessa no serveix de res. Si necessitem més agents, cal picar a la porta del conseller d’Interior, i nosaltres hi tenim via directa. Som el millor actor per aconseguir inversions i millors serveis per a Sant Andreu de la Barca.
Assegura que marxen i tanquen empreses perquè Sant Andreu de la Barca ha deixat de ser un municipi atractiu. Com s’ha de dur a terme la reactivació econòmica que reivindica?
D’entrada, el comerç local ha d’estar al capdavant dels objectius de promoció econòmica. Cal anar més enllà del típic model de fires i adaptar-nos a allò que demana el mercat, que és la venda online. Ajudarem els nostres comerciants a posicionar-se en aquest àmbit. I pel que fa a les inversions industrials, hem de poder trobar espais de coworking, de col·laboració, perquè indústries més enllà de la manufactura puguin crear una empresa a Sant Andreu de la Barca de valor afegit. Si cal estudiar com ho va fer Barcelona per crear el 22@, fem-ho. També cal explotar més les empreses de manufactura i de logística, però hem de cuidar els polígons industrials, perquè actualment tenen un estat bastant deixat.
Defensen que han fet una oposició constructiva.
Mai hem votat un pressupost en contra. El PSC intenta vendre que Fem Sant Andreu només busca el rèdit polític i nosaltres això no ho hem fet mai. I encara menys en les grans propostes de ciutat. Vull valorar positivament que amb Enric Llorca i el seu equip d’alcaldia mai havíem tingut problemes per negociar els pressupostos. Ara, no hi està havent aquest espai de negociació. En les comissions informatives per les ordenances municipals el govern ha fet una proposta sense treballar-la prèviament amb nosaltres. Sabem que sí que ho ha fet amb altres grups. La nova alcaldessa i el seu equip estan arraconant Fem Sant Andreu. Nosaltres, però, no farem pagar a la ciutadania aquesta mala gestió i si les ordenances són correctes hi votarem a favor. Vull fer evident aquesta manera d’actuar en què les pròximes eleccions són més presents que mai i crec que és un error perquè falten encara sis mesos. No es pot fer política partidista ni electoralisme amb això.
ERC defensa la independència. En la política municipal, però, el sobiranisme té menys pes?
Nosaltres hem creat una coalició 100% municipalista amb Vecinos por el Cambio. No depenem ni de Cornellà, ni de Barcelona ni de Madrid. Les decisions es prenen a Sant Andreu de la Barca, és el nostre gran valor. Amb les polítiques que s’hagin de fer en l’àmbit nacional, cadascú defensarà el que consideri en aquell moment, però quan parlem de Sant Andreu de la Barca tots anem a l’una. Som un projecte fresc, alegre, que vol aportar aquesta regeneració tant política com social a Sant Andreu de la Barca. El que ha de quedar molt clar és que Fem Sant Andreu treballa per Sant Andreu i els seus ciutadans. I qui dona suport a aquesta coalició ha fet un gest de solidaritat per treballar exclusivament pel municipi. Aquesta és la nostra gran força i hem aconseguit atreure gent molt diversa que pot estar als antípodes d’ERC i no passa absolutament res perquè tenim un objectiu en comú, treballar per Sant Andreu de la Barca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia