Política

Debat a cinc bandes sense sorpreses

Carme Chacón, Josep Antoni Duran i Lleida, Joan Ridao, Dolors Nadal i Joan Herrera ha debatut a TV3

Absència de sor­pre­ses, pocs ner­vis i gai­rebé cap sor­tida de to. Aquesta és la tònica del debat a cinc ban­des que els caps de llista per Bar­ce­lona a les elec­ci­ons legis­la­ti­ves del 9 de març han man­tin­gut aquest diven­dres a la nit a TV3. Tot i les contínues inter­rup­ci­ons, Carme Chacón (PSC), Josep Antoni Duran i Lleida (CiU), Joan Ridao (ERC), Dolors Nadal (PPC) i Joan Her­rera (ICV) han pogut defen­sar amb nor­ma­li­tat i amb un to distès i a vol­tes ama­ble els seus res­pec­tius pro­gra­mes elec­to­rals.

El debat, conduït i mode­rat per Josep Cuní, ha cons­tat de cinc blocs temàtics amb una durada apro­xi­mada de 20 minuts: Polítiques soci­als, eco­no­mia i infra­es­truc­tu­res, nous rep­tes, rela­ci­ons Cata­lu­nya-Espa­nya i un últim bloc en què cada can­di­dat dema­narà el vot per a la seva for­mació.
A diferència de Manuel Campo Vidal, mode­ra­dor del debat cara a cara man­tin­gut el pas­sat dilluns pels dos prin­ci­pals can­di­dats a assu­mir la pre­sidència del govern a Espa­nya, Josep Cuní ha pres en els pri­mers minuts del debat un paper pro­ta­go­nista, apro­fi­tant la pre­sen­tació dels par­ti­ci­pants per fer-los una roda de pre­gun­tes indi­vi­du­als. Així mateix, el peri­o­dista ha vol­gut dei­xar clares les con­di­ci­ons del debat, entre les quals l'ordre de les inter­ven­ci­ons a par­tir dels resul­tats elec­to­rals del 2004 i la facul­tat del pre­sen­ta­dor de can­viar l'ordre segons les cir­cumstàncies. Un pro­grama informàtic ha con­tro­lat el temps de les inter­ven­ci­ons, de manera que al final del debat s'ha com­pen­sat el temps de tots els can­di­dats.

"Clas­sista, xenòfoba i segre­ga­dora"
Carme Chacón
, com a repre­sen­tant del par­tit que va rebre més vots en les pas­sa­des elec­ci­ons al Congrés, ha obert la ronda d'inter­ven­ci­ons sobre polítiques soci­als. En aquesta pri­mera ronda, els can­di­dats han apro­fi­tat per valo­rar la política del govern Zapa­tero en la pas­sada legis­la­tura. Les lleis d'igual­tat i de dependència han estat els ele­ments cen­trals d'aquesta pri­mera part del debat, així com l'habi­tatge. En aquest sen­tit, la can­di­data soci­a­lista ha defen­sat que el govern ha batut un "record de cons­trucció d'habi­tat­ges per a joves". Nadal ha insis­tit en la neces­si­tat de reforçar les polítiques d'immi­gració i ha asse­gu­rat que els pisos havien cres­cut "un 48 per cent" durant l'etapa de govern del PSOE. Her­rera ha apu­jat el to del debat con­si­de­rant "clas­sista, xenòfoba i segre­ga­dora" la pro­posta popu­lar de con­tracte d'inte­gració dels immi­grants.

Duran ha ini­ciat el segon bloc, sobre polítiques econòmiques, des­ple­gant el seu pro­grama per acon­se­guir el seu prin­ci­pal objec­tiu en aquest camp, "crear riquesa" a par­tir de donar suport als petits i mit­jans empre­sa­ris. Ridao aposta per la "inter­na­ci­o­na­lit­zació". Per la seva banda, el can­di­dat d'Ini­ci­a­tiva ha dema­nat que "els que gua­nyen més que paguin més" i ha defen­sat "un salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal de 1.000 euros". La can­di­data popu­lar ha fet seu l'argu­ment que repe­tei­xen els líders del PP, "les famílies no arri­ben a fi de mes". "Què faran vostès per abai­xar el preu del pollas­tre?", ha sor­tit al pas Carme Chacón. El mode­ra­dor del debat, con­ver­tit en una peça necessària donada la dinàmica del debat ha hagut de recor­dar que cada can­di­dat s'admi­nis­tra el seu temps, però que al final s'igua­larà el de tots.

"Model de quilòmetre zero"
Després d'un parèntesi publi­ci­tari ha començat el ter­cer bloc, al vol­tant dels rep­tes de futur. El can­di­dat d'ERC ha obert foc amb un ball de xifres sobre la inversió esta­tal a Cata­lu­nya i ha cri­ti­cat un cop més el model "radial, de quilòmetre zero, amb sor­tida i arri­bada a la Puerta del Sol" de les grans infra­es­truc­tu­res. Nadal ha defen­sat la gestió dels governs d'Aznar pel que fa a les infra­es­truc­tu­res cata­la­nes, en espe­cial el ser­vei de Roda­lies. La can­di­data soci­a­lista, en canvi, ha con­si­de­rat que vivim "un moment històric" pel que fa a inver­si­ons de l'Estat a Cata­lu­nya i, a més, ha augu­rat "un futur esplèndid". Her­rera, per la seva banda, ha recor­dat que "som el país d'Europa que més incom­pleix el pro­to­col de Kyoto" i ha dema­nat una "reo­ri­en­tació" de la política d'infra­es­truc­tu­res. Per la seva banda,

"L'únic par­tit no naci­o­na­lista"
En un nou bloc, el dedi­cat a les rela­ci­ons Cata­lu­nya-Espa­nya, Dolors Nadal ha recor­dat que "el Par­tit Popu­lar és l'únic par­tit no naci­o­na­lista que es pre­senta a aques­tes elec­ci­ons". Joan Ridao, per la seva banda ha pre­gun­tat a la minis­tra Chacón si accep­tarà José Bono com a pre­si­dent del Congrés. Duran i Lleida ja ha avançat que "no creu" que el PSC se saltés la dis­ci­plina de vot en el supòsit sug­ge­rit pel can­di­dat d'ERC. La repre­sen­tat soci­a­lista no ha respòs la pre­gunta de Ridao quan ha tin­gut l'opor­tu­ni­tat. Tots els can­di­dats excepte Dolors Nadal han estat d'acord que a Cata­lu­nya no es per­se­gueix el cas­tellà.

El debat acaba amb la petició de vot de cada un dels can­di­dats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.