Política

Kíiv avança en el front de Kherson mentre Rússia en confirma l’inici de la retirada

Les forces ucraïneses es vanten de no haver deixat “a l’enemic cap més sortida que la fugida”

Denuncien que Moscou “ho dinamita tot” en el replegament

El replegament de les tropes russes de la ciutat de Kherson i del nord de la regió ucraïnesa del mateix nom ja està en marxa, segons va confirmar ahir el Ministeri de Defensa rus, l’endemà d’haver anunciat la retirada, mentre que Kíiv assegura haver alliberat en les últimes hores dotze assentaments ocupats en aquesta zona.

“S’està executant la maniobra de trasllat de les unitats a posicions a la riba esquerra del riu Dnièper en estricta consonància amb el pla aprovat”, va explicar un portaveu en el comunicat bèl·lic diari.

El comandant de les forces russes a Ucraïna, el general Serguei Surovikin, havia indicat dimecres que el trasllat es faria “en un termini breu de temps”. Amb tot, l’exèrcit d’Ucraïna, que va rebre l’anunci de retirada amb escepticisme, continuava ahir l’ofensiva a la regió. Les forces de defensa ucraïneses van assegurar haver destruït rutes logístiques i sistemes de suport a les tropes russes. “No deixem a l’enemic cap més sortida que la fugida”, va declarar el general de brigada Oleksiy Hromov.

“Ciutat reduïda a runa”

“Així com va sortir de Kíiv, de la regió de Khàrkiv, de l’Illa de les Serps, la probable retirada de Kherson és el resultat de les nostres operacions actives”, hi va afegir. Segons Mykhailo Podolyak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, els russos minen “tot el que poden” i planegen “deixar la ciutat de Kherson en runes”. Amb la retirada russa del nord de la regió de Kherson, el Dnièper, el principal riu d’Ucraïna, es converteix en frontera natural i primera línia de front entre els exèrcits contendents al sud del país.

El Dnièper, a més, és clau per a la defensa de Crimea. Poc més de 100 quilòmetres separen el curs baix del riu, a l’altura de Kherson, de la península annexionada per Rússia el 2014, de manera que l’armament pesant ucraïnès podria arribar a la ciutat d’Armiansk, a Crimea, segons els experts. L’exèrcit rus estaria obligat a crear una línia defensiva inaccessible per als ucraïnesos, que encara han d’arribar al marge dret del riu i entrar a Kherson.

Mentrestant, el Pentàgon oferia ahir dades de les baixes en la contesa bèl·lica. Així, Rússia registra més de 100.000 víctimes, entre morts i ferits, i Ucraïna, un nombre semblant, segons el cap de l’estat major dels EUA, Mark Milley.

Armes de baixa qualitat

Per la seva banda, el president Putin ha encarregat al govern adequar els estàndards dels equipaments militars a les “necessitats reals” en la campanya d’Ucraïna, enmig de crítiques dels mobilitzats russos sobre la qualitat de l’armament.

Zelenski ja no exclou Putin del diàleg

Redacció

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha suavitzat lleugerament les condicions per negociar el final de la guerra amb Rússia i ja no demanaria la destitució de Putin, segons revela el diari Kyiv Post. Els EUA haurien aconseguit aquesta cessió. No obstant això, per obrir “converses genuïnes” amb Moscou, Zelenski manté les exigències del restabliment de la integritat territorial d’Ucraïna i el càstig als crims de guerra, entre altres condicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona