Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El president polonès diu que és “probable” que el míssil fos ucraïnès

Andrzej Duda responsabilitza Rússia de l’incident perquè Ucraïna s’estava defensant del seu atac

El primer ministre, Mateusz Morawiecki, confirma que Varsòvia no invocarà l’article IV de l’OTAN

El president de Polònia, Andrzej Duda, ha declarat aquest dimecres que “és probable” que el coet que va impactar ahir dimarts al seu territori i va causar dos morts “fos disparat per Ucraïna”. Varsòvia ha confirmat que el seu país no invocarà l’article de l’OTAN que preveu consultes entre els aliats davant una amenaça a un dels Estats membres.

En una compareixença davant els mitjans a la capital polonesa, Duda ha apuntat a la hipòtesi d’un accident, en subratllar que “res indica” que hagi estat un “atac intencionat contra Polònia”. El polític polonès ha detallat que “el més probable és que el míssil fos fabricat a la Unió Soviètica” i del model S300. Duda ha afegit que, segons els resultats inicials de la investigació sobre el succés, “no es tracta d’una explosió clàssica d’un míssil”.

“Ahir vam ser testimonis d’un atac massiu contra Ucraïna. Tot el territori ucraïnès va ser bombardejat, especialment les zones pròximes a les fronteres d’Ucraïna” ha dit Duda. “Ucraïna s’estava defensant contra l’atac, així que la culpa de tot l’incident és de Rússia”, ha reblat el president polonès.

Duda ja havia declarat en una compareixença davant la premsa la passada matinada que “és poc probable que es repeteixi” un incident similar i que no és el començament d’un atac organitzat o intencionat.

De la seva banda, el primer ministre, Mateusz Morawiecki, ha assenyalat que “la majoria de les proves que hem recollit indiquen que no serà necessari invocar l’Article IV de l’OTAN en aquest moment”. Aquesta disposició del Tractat de l’Atlàntic Nord preveu consultes entre aliats quan estigui amenaçada “la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les Parts”.

“No obstant això, és una eina que encara és a les nostres mans”, ha afegit Morawiecki. El primer ministre ha destacat que “tots els procediments abans d’invocar l’Article IV han funcionat”.

Poc abans de les compareixences, un font diplomàtica europea ha avançat que el govern de Polònia ha decidit no invocar aquest principi de defensa mútua davant els seus socis de l’OTAN.

Segons la font, que ha demanat l’anonimat, Varsòvia ja s’hauria posat en contacte amb els seus aliats per confirmar que el míssil que va impactar dimarts al seu territori i que va causar dos morts va ser disparat per l’Exèrcit ucraïnès, motiu pel qual no cal cridar a la defensa mútua.

Segons aquesta informació, l’incident l’hauria provocat un míssil antiaeri ucraïnès que s’hauria desviat de la seva trajectòria per caure a la localitat polonesa de Przewodów, a pocs quilòmetres de la frontera amb Ucraïna.

Algunes forces de l’Exèrcit polonès i altres cossos de seguretat del país han estat posades en estat de màxima alerta. El ministre polonès de Defensa, Mariusz Blaszczak, ha informat en un missatge aquest dimecres que “els sistemes de defensa aèria i unitats militars seleccionats, tant de les forces terrestres com de l’armada, estan en alerta màxima”. “L’exèrcit polonès monitora la situació. Estem en constant contacte amb els nostres aliats”, ha afegit el ministre.

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki va comparèixer ahir a la nit davant la premsa per demanar calma als seus compatriotes i va alertar contra la proliferació de notícies falses, provocacions i desinformació “que només beneficien Rússia”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona