Política

Puigcercós encara el repte d’un lideratge en minoria

Reconstruir una trencadissa com la que ha significat el congrés de dissabte és tot un repte per al nou president d’Esquerra, que a partir d’avui mateix agafa les regnes d’un partit fet bocins i amb una etapa de turbulències a la vista. El nou model de finançament, una hipotètica sentència adversa del Tribunal Constitucional... L’executiva monocolor que estrena avui Joan Puigcercós haurà de posicionar-se sobre qüestions claus per al futur immediat del país i, si la direcció anterior ho tenia difícil per combinar la seva presència al govern amb el que bona part de la militància i l’electorat li reclamava, aquesta haurà de fer veritables equilibris per evitar que els sectors crítics i el de Josep-Lluís Carod-Rovira –que en les eleccions del 7 de juny van evidenciar que, si volen, sumen majoria– s’aliïn per posar bastons a les rodes a l’executiva de Puigcercós.
“Fa quatre anys érem el 65% del partit. Ara amb prou feines el 40%”, es lamentava ahir un membre destacat de l’entorn de Puigcercós, que a partir d’avui es posarà les piles per intentar eixamplar el seu suport al territori. Ho farà sense Xavier Vendrell al capdavant, atès que la militància va decidir castigar l’home fort de l’aparell després que Puigcercós trenqués el pacte amb el sector de Carod per repartir-se l’executiva. El partit ha de celebrar d’aquí a un any un congrés extraordinari per reformar els estatuts i per configurar una nova executiva a proposta del president i el secretari general dels republicans. Puigcercós hi vol arribar amb una proposta de consens que integri tots els sectors i que desactivi al màxim l’oposició interna que des de les primàries canalitza el sector de Joan Carretero.

“¿Ja saps que això del finançament acabarà molt malament?”, va preguntar el promotor de Reagrupament al nou president republicà –que va assentir– durant la reunió que van mantenir a Manresa la setmana passada.
Mentre Carod manté un silenci inquietant per a part de l’entorn de Puigcercós, aquest ha començat a exercir el lideratge i avui demanarà una entrevista al president de la Generalitat per plantejar-li, segons fonts pròximes al nou president, que l’executiu ha d’“aplicar tot el pacte d’Entesa” i que s’ha d’accelerar el desplegament de totes les lleis pendents. A més, està previst que demani una avaluació del rendiment del tripartit, tal com estableix la ponència que la formació va aprovar dissabte. Encara que l’assemblea no va tombar el tripartit, la divisió que regna a ERC –el sector majoritari controla el 37% del partit– i el fet que com a mínim dos sectors qüestionin el paper dels republicans a l’executiu doten d’inestabilitat un govern que ha sortit tocat de crisis com la de l’aigua.

Amb tres sectors fora de l’executiva i moltes ferides obertes, ERC no ha pogut posar punt final a la crisi interna. Ahir dirigents dels sectors de Carod i Puigcercós s’acusaven mútuament d’haver-se enrocat i d’haver estat incapaços de concretar un pacte. Altres, però, donen per bo el pas endavant de Puigcercós argumentant que un pacte de conveniència més entre les dues famílies era impossible. El nou secretari general d’ERC, Joan Ridao, assumeix les funcions de portaveu que fins ara estaven en mans de Marina Llansana, pròxima a Carod.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.