Política

FONSI LOAIZA

AUTOR DE ‘QATAR. SANGRE, DINERO Y FUTBOL’

“Els jugadors ara són mercenaris”

El periodista i escriptor compara la FIFA amb una organització criminal que opera com la màfia

Després de publicar el polèmic Florentino, el poder del palco, Fonsi Loaiza s’ha endinsat en el procés d’elecció del mundial que comença avui i fa una crida al boicot televisiu.

S’assumeix que Qatar va ‘comprar’ el mundial. És correcte?
Sí. Football Leaks ja va demostrar que aquest esport sovint és com una organització criminal amb grans fortunes en paradisos fiscals, des dels clubs fins als mateixos futbolistes, que opera com una màfia i dins aquest sistema els xeics àrabs han aparegut com un nou actor. Saben que per dominar el món han de controlar també l’esport i el futbol.
El que ha dit Blatter que s’havien equivocat concedint aquest mundial és una assumpció de culpabilitat?
A Blatter el que li agradaria ara és estar en la posició d’Infantino –president de la FIFA–, una situació de poder en què hi ha una delinqüència activa rere alguns grans negocis. Samaranch ja era un expert en aquest tema.
Tothom parla de Qatar i el PSG, però quins són els tentacles de l’emirat a Espanya per exemple?
No s’explica en els grans mitjans entre d’altres coses perquè Qatar hi inverteix. Ha controlat part de les accions de Prisa, o sigui, la cadena SER i El País. És el tercer fons amb més poder a l’Íbex-35. Controla la major empresa d’energia verda del món, que és Iberdrola, també part d’El Corte Inglés, i d’aquesta manera neteja la seva imatge, a banda dels negocis amb la Casa Reial. La mateixa Letizia presumia del collar que li havia regalat l’emir. Mentre es massacren a Melilla els pobres que arriben a la tanca posem una catifa vermella als xeics àrabs. Molts grans negocis que faran els qatarians arribaran amb els fons Next Generation de la UE.
Els jugadors estan callats...
Són mercenaris de la pilota que han perdut la connexió amb els seus propis orígens, de la seva consciència de classe. Ho hem vist a les eleccions del Brasil, com gent com Neymar es van posar a favor de Bolsonaro. Als futbolistes els interessen els diners i estan encantats de jugar al Qatar. L’única veu discrepant ja la coneixem, la de Cantona, que ha dit que farà boicot al mundial de la infàmia, un exemple que hauria de ser seguit.
La FIFA i la UEFA sovint fan campanyes contra el racisme i altres valors que tothom defensa. Això de Qatar, doncs, és la hipocresia màxima?
És el cinisme més absolut, però la persecució és habitual quan algú defensa una causa política, com la de Palestina. I ara tenim un cas flagrant d’hipocresia, com és la situació de Rússia i Ucraïna. S’ha desqualificat els russos quan fa quatre anys el mundial es va fer allà i Gazprom n’era el principal patrocinador. Ens venen la moto que estan a favor dels drets humans mentre posen un mundial a Qatar. En fi.
El patrocini de Qatar al Barça va ser un intent de compra encobert?
Va ser una aliança entre Rosell, Florentino i Villar per repartir-se el negoci. Rosell i Villar han caigut, però el que no ho farà mai és el gran capo Florentino. I és trist també el paper de Xavi i Guardiola, que són ambaixadors, però no són els únics. Hi ha Beckham, que cobra milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona