Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OMS avisa que l’hivern serà una amenaça “mortal” per a milions d’ucraïnesos

El responsable a Europa denuncia que els atacs a la infraestructura energètica té un efecte directe en el sistema sanitari

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dilluns que milions d’ucraïnesos afronten una amenaça “mortal” pels efectes de la guerra i la crisi energètica provocada pels danys a la infraestructura causats pels atacs.

“La crisi energètica devastadora, l’agreujament de l’emergència sanitària mental, les restriccions a l’accés humanitari i el risc d’infeccions virals faran d’aquest hivern un test formidable per al sistema de salut i per als ucraïnesos, però també per al món i el seu compromís de suport a Ucraïna”, ha dit en roda de premsa el cap de l’OMS a Europa, Hans Kluge.

Kluge, que ha intervingut de manera virtual des de Kíiv, ha ressaltat que la meitat de la infraestructura energètica del país ha estat danyada o destruïda i que això està tenint un efecte “dominó” en el sistema sanitari i en la salut de les persones, d’aquí ve que l’objectiu aquest hivern sigui “sobreviure”.

“És l’atac més gran a la infraestructura sanitària en sòl europeu des de la II Guerra Mundial”, ha dit Kluge, que ha parlat dels dies “més negres” en nou mesos de guerra a Ucraïna des del punt de vista de la salut.

L’OMS, que no atribueix autoria ni especifica les zones en què s’han produït, ha verificat fins ara 703 atacs a la xarxa sanitària ucraïnesa i tant aquests com els dirigits a la infraestructura energètica provoquen que centenars de centres de salut no estiguin completament operatius per manca de combustible, electricitat o aigua.

La falta de subministrament elèctric, que afecta un quart de la població, i l’amenaça del fred obligaran a l’ús de mètodes alternatius d’escalfament com el carbó o els generadors, amb els riscos consegüents per exposició a substàncies tòxiques, adverteixen els experts de l’OMS.

3 milions de desplaçats més

“Esperem que entre dos i tres milions de persones abandonin les seves llars en cerca de calor i seguretat”, ha advertit Kluge.

El director d’OMS Europa ha esmentat com alguns dels problemes sanitaris més urgents el tractament de malalties cròniques, la baixa cobertura de vacunes contra la Covid-19 i els problemes mentals, que amenacen ja al voltant de deu milions d’ucraïnesos.

Corredors humanitaris

“La guerra ha impactat l’accés a la sanitat i les línies de subministrament per al flux d’ajuda humanitària. Ucraïna necessita recursos sostinguts perquè el sistema de salut pugui passar l’hivern”, ha dit Kluge. En aquest sentit, ha fet una crida a les parts al fet que permetin de manera “urgent” la creació de corredors de salut humanitaris en totes les zones recuperades per Ucraïna i en les ocupades per Rússia. “L’accés a la salut no pot ser ostatge”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA