Política

cuba

Baixa afluència a les eleccions municipals cubanes

La participació és 15 punts menor que el 2017 en les quatre primeres hores, segons dades oficials

L’oposició considera il·legítimes aquestes votacions i promou l’abstenció

La participació en les municipals cubanes d’aquest diumenge és menor que el 2017 en les primeres hores, segons dades oficials. Als comicis d’avui s’elegeixen els delegats (regidors) de barri de les assemblees municipals de Cuba.

Les dades revelen que en les quatre primeres han votat uns 3,2 milions de cubans, el 38,49 % del cens, uns 15,5 punts per sota de l’afluència als anteriors comicis locals. En les anteriors de delegats municipals, celebrades al novembre de 2017, el 54 % dels electors –més de 4 milions- havia participat abans de les onze del matí.

En les dues primeres hores han acudit a les urnes poc més d’1,6 milions votants, el 19,36 % del cens, un 10 % menys que el 2017. Fa cinc anys ja havien votat a la mateixa hora 2,4 milions de cubans, el 29,18 % de les persones amb dret al sufragi a l’illa.

Aquestes xifres de votants es corresponen amb el primer i segon talls realitzats pel Consell Electoral Nacional (CEN) a les nou del matí hora local (tres de la tarda hora catalana) i les onze del matí (cinc de la tarda hora catalana), respectivament. Els 23.480 col·legis electorals instal·lats a tota l’illa han obert a les set del matí, una de la tarda a Catalunya i estaran oberts fins les sis de la tarda (mitjanit a Catalunya).

El vicepresident del Consell Electoral Nacional, Tomás Amarán Díaz, ha assegurat que el procés s’ha desenvolupat amb “disciplina i ordre” a tots els col·legis.

Als comicis d’aquest diumenge estan convocats a votar 8 milions de persones per elegir un delegat per cadascuna de les 12.427 circumscripcions del país. A cada circumscripció en resultarà només un d’elegit, que ha d’obtenir el 50 % més un dels vots. Si no, hi haurà una segona volta el 4 de desembre. En aquestes eleccions poden votar primera vegada 22.205 joves després d’haver complert l’edat requerida de 16 anys.


Elecció del Parlament i el president
Les dades oficials apunten que entre els candidats n’hi ha 18.621 que militen al Partit Comunista de Cuba (PCC, únic legal) o a la Unió de Joves Comunistes, el 70 %. El 44 % són dones, el 7 % són joves i només el 27 % opten a revalidar el seu càrrec.

L’oposició cubana s’ha bolcat a promoure l’abstenció en aquestes votacions, que consideren il·legítimes.

Els delegats, que s’encarreguen principalment de la gestió directa de problemes i queixes a les seves comunitats, també conformen les Assemblees Municipals del Poder Popular. Ells elegeixen el seu president i la resta de càrrecs de l’organisme. Entre les funcions de l’assemblea hi ha la posada en marxa d’una Comissió de Candidatures, que selecciona candidats per al parlament unicameral cubà.

Les eleccions d’avui donen el tret de sortida d’un procés que acabarà l’any vinent amb l’elecció del nou Parlament que, al seu torn, elegirà el president de la República.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia