Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE assegura el seu suport per a preservar el patrimoni ucraïnès

La Comissió Europea ha anunciat que ha destinat 2 milions d’euros a la salvaguarda del patrimoni ucraïnès

Els estats membres de la Unió Europea han garantit aquest dimarts el seu compromís amb la preservació i reconstrucció del patrimoni cultural ucraïnès i han insistit en la necessitat d’enfortir la cooperació amb la Comissió Europea per a abordar les necessitats urgents del país, humanitàries i culturals.

En el Consell de Cultura de la UE, que ha tingut lloc aquest dimarts, els estats membres han mostrat la seva preocupació per la situació humanitària a Ucraïna i la destrucció del patrimoni cultural del país, i han arribat a un ampli consens sobre la necessitat de crear un fons especial dedicat a la protecció de la cultura ucraïnesa.

El ministre ucraïnès de Cultura, Oleksandr Tkachenko, ha alertat que mil edificis culturals o religiosos s’han vist “greument” danyats o destruïts, 200 mitjans de comunicació han tancat, 16 torres de televisió han estat bombardejades i 90 periodistes ucraïnesos han estat assassinats, ferits o segrestats durant l’agressió ordenada pel president rus, Vladímir Putin.

A més, Tkachenko ha explicat que les institucions culturals no tenen ingressos per la falta de venda d’entrades i que s’ha reduït en un 100% el suport governamental a les institucions independents.

El Consell Europeu ha anunciat aquest dimarts que han aprovat el pla de cultura de la UE 2023-2026, que tenen “prioritats específiques”, com abordar la situació dels artistes a Europa i el reforç del paper de la cultura en la societat i en les relacions exteriors, i que inclou una partida específica destinada a Ucraïna.

El ministre txec de Cultura, Martin Baxa, que ha dirigit el debat del Consell, ha assegurat que “Putin no sols s’està cobrant la vida de ciutadans ucraïnesos, sinó que també està destruint el patrimoni cultural del país”, i ha garantit que la UE no desistirà de “la seva obstinació” d’ajudar als artistes ucraïnesos.

A més, el Consell ha denunciat que l’agressió russa és també una “guerra de propaganda” que utilitza armes de desinformació i una guerra contra la cultura ucraïnesa que vol “suprimir la identitat cultural ucraïnesa”.

Durant la sessió pública del Consell, la Comissió Europea ha anunciat que ha destinat 2 milions d’euros a la salvaguarda del patrimoni ucraïnès i a la preservació de més de 160 col·leccions de museus, biblioteques, arxius, programes de digitalització i al pagament dels sous de més de 200 professionals en el sector cultural del país.

La comissària de Cultura, Mariya Gabriel, ha explicat que el programa Europa Creativa és “una peça clau de suport al sector cultural”, i ha informat que el programa anual de 2023 conté una dotació especial de 5 milions d’euros per a Ucraïna, destinada al suport dels artistes que continuen al país i als desplaçats a la UE, així com el rellançament del sector cultural ucraïnès després de la guerra.

En aquesta sessió del Consell, el ministre de Cultura i Esport espanyol, Miquel Iceta, va anunciar que Espanya donarà 1,5 milions d’euros al fons fiduciari espanyol de la UNESCO per a salvaguardar el patrimoni cultural d’Ucraïna, la qual cosa se suma als més de 37 milions que ha invertit en ajuda humanitària, i va emfatitzar que estan treballant en dues iniciatives que tenen per objectiu donar suport a la cultura ucraïnesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona